A franciaországi Dunkirknél a tengerhez szorított szövetséges csapatok rendezett sorokban várnak a kimentésükre, de a gyakorlatban mindez olyan, mintha céltáblának álltak volna ki a partra a német repülők számára. Christopher Nolan háborús filmjében – a döbbenetesen hatásos hosszú előzetes tanúsága szerint - azért küzdenek, hogy legalább a teljes összeomlást elkerüljék. A túlélés itt egyben a győzelmet jelentette.

A helyzet reménytelenségét az óra kattogásával, a várakozó, vagy éppen a vízben életükért küzdő katonák képeivel és a tisztek kiábrándult beszélgetésével húzza alá az előzetes. „Az ellenséges tankok megálltak. Miért?” – teszik fel a kérdést. „Miért vesztegetnék el a tankjaikat, ha a levegőből is könnyedén leszedhetnek minket?" – jön a nagyon is logikus válasz.

Egy izgalmas részlet a Dunkirk előzetesébőlForrás: InterCom

A Dunkirk-ben felbukkanó idősebb tiszteket és civileket ismert színészek játsszák el, Kennet Brannagh parancsnokként a túlpartot kémleli, Tom Hardy pilótaként látható egy pillanatra, Cillian Murphy egy sokkot kapott katonát formál meg, az idén Oscart kapott Mark Rylance pedig a francia partokhoz közeledik kicsiny hajójával, mert úgy érzi, ez a kötelessége.

A fiatal közlegényeket ezzel szemben kevésbé ismert színészekkel játszatta el Nolan, közülök még az 1:39-nél feltűnő Harry Styles a leghíresebb, de ő nem filmekkel, hanem a One Direction nevű fiúegyüttes tagjaként tett szert népszerűségre.

Ahogy azt Brannagh is említi a trailerben, 1940 májusában 400 ezer szövetséges katona rekedt a dunkirki partoknál. Kilenc nap leforgása alatt majdnem 340 ezer embert vittek át a La Manche csatorna egyik partjáról a másikra. A brit hadsereg megmaradása közrejátszhatott abban, hogy Hitler végül nem próbálta megszállni Nagy-Britanniát.

Tom Hardy a Dunkirk című filmbenForrás: InterCom

A Dunkirk első előzetese hatásosan mutatja be, mi is forgott kockán 1940 májusában, arra viszont nem ad választ, hogy vajon lesz-e egy központi hőse a filmnek, akit követhetünk, vagy inkább egyenlő figyelmet szentel a tablószerűen bemutatott katonáknak. A sötét lovag és az Eredet rendezőjének legújabb filmjét 2017. július 19-én kerül az amerikai mozikba, és számos európai országban is azon a héten fog debütálni.

A Dunkirk magyar plakátjaForrás: InterCom