Szép karácsonyi ajándékot kapott Bernáth Szilárd rendező, meghívást nyert a Fizetős nap című munkája a világ legrangosabb rövidfilmfesztiváljának a versenyprogramjába. A franciaországi Clermont-Ferrandban harminckilencedik alkalommal rendeznek fesztivált, innen indult el az Amelie csodálatos életé-t jegyző Jean-Pierre Jounet karrierje, illetve a Lakótársat keresünk-trilógia rendezőjének, Cedric Klapsich-nak is díjazták a korai munkáit a fesztiválon.

Ravasz Tamás a Fizetős nap című filmbenForrás: Katapult Film

Hatezernél is több nevezés érkezett a jövő februári rendezvényre, a jelentkezők közül 75 kisfilmet válogattak be a versenyprogramba. Ez már önmagában nagy teljesítmény, de ha még nyerne is a Fizetős nap, akkor jelölhetővé válna a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjra.

Bernáth Szilárd a Fizetős nap forgatásánForrás: Katapult Film

Bernáth Szilárd filmje thrillerbe ágyazva meséli el egy roma srác kitörési kísérletét a telepről. A főszereplő úgy dönt, hogy feljelenti a rendőrségnél a környéke uzsorását, aki kiskirályként uralkodik. Rendkívül feszült és fordulatos alkotás, amelynek a munkálatairól izgalmas dolgokat árult el nekünk a rendező, még egy börtönbe is elment, hogy elítélt uzsorásokat beszélhessen. A főszerepet Ravasz Tamás játszotta el, rajta kívül Szilvási István, Farkas Franciska és Urmai Gábor is felbukkan benne, a film dramaturgja Nagy V. Gergő volt.

Nagy V. a Csoszogj úgy című kisfilmben is közreműködött íróként. Szőcs Petra alkotása nem a nemzetközi, hanem a francia alkotásokat tömörítő versenyprogramba került be, mivel a film francia-magyar koprodukcióban készült. A Csoszogj úgy-ot Erdélyben forgatták, a szarajevói filmfesztiválon debütált, és egy özvegyasszonyról szól, aki úgy próbálja pótolni az elhunyt férjét, hogy egy fiatal férfit fogad fel.

A Fizetős nap  és a Csoszogj úgy mellett a LOVE is kijutott Clermont-Ferrandba, Bucsi Réka animációs rövidfilmje a kísérleti alkotások számára fenntartott Lab Competition nevű szekcióban fog versenyezni. A Fizetős nap-nak ez lesz az első külföldi megmérettetése, a LOVE már számos fesztiválszereplésen túl van. Berlinben tartották a világpremierét, a jövő évben Sundance-ben is versenyezni fog, a magyar mozikban A vörös teknős kísérőfilmjeként lesz látható.