Gábor Zsazsa nem a pénzbe, a hírnévbe volt szerelmes

Gábor Zsazsa
Vágólapra másolva!
Gábor Zsazsa többször is járt Magyaroszágon a kilencvenes években, tévésként dolgozó rokona, Gábor Marci mesélt nekünk a személyes találkozókról, a színésznő tudatos karrierépítéséről, és egy bőröndben Budapestre utaztatott békáról. Tudta, hogy Zsazsa Elvis Presley egyori házában élt? És azt, hogy anyai ágon tehetős gyémántkereskedők voltak az ősei, akiknek a Blaha Lujza téren volt az üzletük? Gábor Marci kifinomult és intelligens nőként jellemezte legendás rokonát, akinek nagyon fontos volt a hírnév.
Vágólapra másolva!

99 éves korában elhunyt Gábor Zsazsa, Hollywood egyik legnagyobb magyar sztárja. Telefonon beszéltünk rokonával, az MTVA-nál dolgozó, huszonnyolc éves Gábor Marcival, aki többször is személyesen találkozott a színésznővel. A saját bőrén is megtapasztalta a sztárt övező rajongást, nemrég Törökországban járt, és elég volt kiejtenie a vezetéknevét, a helyiek máris Gábor Zsazsát kezdték emlegetni.

Gábor Marci Forrás: Gábor Marci

Mindez azért történhetett, mert a színésznőnek viszonya volt a modern Törökország atyjaként tisztelt Kemal Atatürkkel, az önéletrajzi könyvében egyenesen azt írta, hogy Atatürk vette el a szüzességét. A hat nyelven beszélő színésznő számos országban örvendett nagy népszerűségnek, Amerikán kívül olasz revüműsorokban, német nyelvű szilveszteri műsorokban is fellépett. „Puskás Öcsiről és Gábor Zsazsáról lehet elmondani, hogy elég annyit mondani külföldön, hogy magyar vagyok, és máris elkezdik őket emlegetni” – mondta nekünk Gábor Marci.

Kemal Atatürk (középen) a családjával Forrás: AFP

A tévés szakember nagyapjának az unokatestvére volt Gábor Zsazsa. A nagyapja korán elveszítette a szüleit, így aztán együtt nőtt fel a három Gábor-lánnyal. Ő is kiment velük Amerikába, de aztán úgy döntött, hogy visszajön, és végül Magyarországon élte le az életét.

A színésznő a kilencvenes években többször is járt Magyarországon, meglátogatta a rokonait, Gábor Marci akkor találkozott vele gyerekként, majd Amerikában is meglátogatták: „Ágyhoz volt már kötve, de szellemileg teljesen ép volt, és mindvégig magyarul beszélgettünk. Elvis Presley volt házában élt Liza Minnelli és Christina Aguilera szomszédságában.”

Gábor Marci fontosnak tartotta elmondani, hogy Zsazsát „sokan próbálják aranyásónak beállítani, de tudni kell a családjukról, hogy anyai ágon sikeres gyémántkereskedők voltak, konkrétan a Blaha Lujza téri Gyémántházban volt egy kereskedésük. Csomó olyan férje volt, akinél vagyonosabb volt.”

„Nem igaz, hogy a pénzért házasodott volna össze emberekkel. Ő a hírnévbe volt szerelmes, azért tett meg mindent, hogy híres legyen. Tudatosan építette fel magát, ezért is mondják rá, hogy ő volt az első celeb. Tudta, hogy ha hozzámegy Conrad Hiltonhoz, arról mindenki fog írni; tudta, ha kidob egy tévét a Hilton szállodájának ablakából, arról is fognak cikkezni, és persze azt is tudta, hogy ha felpofoz egy rendőrt, attól felrobban a világsajtó.”

Gábor Marci szerint Amerikában tartja magát egy szállóige, miszerint a celebek – Kim Kardashiant és Paris Hiltont szeretik hozzá hasonlítani - próbálkozhatnak különféle botrányokkal a címlapokra kerülni, de

vagyis a magyar sztár ezt már mind megcsinálta előttük. Ráadásul Zsazsának nem voltak marketingszakemberei, akik kitalálták, hogyan viselkedjen, mit csináljon, erre mind magától érzett rá a színésznő.

Öt-hat éves lehetett Gábor Marci, amikor megjelent náluk Magyarországon a színésznő, és elhalmozta őt ruhákkal és ajándékokkal. Marci volt a szegény kelet-európai gyerek, Zsazsa pedig az amerikai rokon, aki érdekes holmikat hoz, és érdekes dolgokat mesél. Csak később tudatosult benne, hogy az idős rokona egy világsztár. Manapság ő kezeli Gábor Zsazsa hivatalos Facebook-oldalát, ahová számos korábban nem publikált fotót rakott fel a családi albumból.

„Egy budapesti luxusszállodában lakott, pakolta ki a méregdrága, márkás bőröndjeiből a dolgait. Gyerekként teljesen rákattantam az egyik bőröndre, és ki-benyitogattam, mivel tele volt kis reteszekkel. Egyszer csak észrevettem, hogy az egyik bepakolt cipőjében van egy béka. Egy élő béka.

Gábor Marci (a bőröndbe benéző kisfiú) és Gábor Zsazsa a kilencvenes években Forrás: Gábor Zsazsa Facebook

Az történhetett, hogy a hollywoodi házában van egy medence, és annak a környékéről egy béka valahogy bemászott a bőröndbe. Gábor Zsazsa nagy állatbarát volt, imádott lovagolni, folyamatosan négy-öt kutyája volt, és kitalálta, hogy ezt a békát, meg kell menteni, és rám bízta, hogy tartsam életben. Egy napig sikerült, utána elpsuztult. Az eset lezárása az lett, hogy a Váci utcán sétált a család, Gábor Zsazsa egy Herendi porcelánboltban vett egy békás brosst, és azt mondta, hogy abban él tovább a béka.”