Meghalt Michele Morgan

Benjamin ou Les mémoires d'un puceau filmfoto
Benjamin ou Les mémoires d'un puceau 1968 real Michel deville Michele Morgan. COLLECTION CHRISTOPHEL© Marianne Productions / Parc film
Vágólapra másolva!
Kilencvenhat évesen kedden meghalt Michèle Morgan, a huszadik század egyik legnagyobb francia színésznője – tudatta családja a francia sajtóval.
Vágólapra másolva!

A jelképekre mindig is sokat adó és tökéletes eleganciájáról ismert színésznő Simone Renée Roussel néven 1920. február 29-én a Párizs-közeli Neuilly-sur-Seine-ben egy négygyermekes család legidősebb gyermekeként született, és a normandiai Dieppe-ben nőtt fel.

Michèle Morgan 96 éves volt Forrás: Collection Christophel/Marianne Productions / Parc film/Marianne Productions / Parc Film

Tizennégy évesen Párizsban élő nagyanyjához szökött, mert

mindenáron filmsztár szeretett volna lenni.

A zöld szemű szőke szépség színházi leckéket vett, és az angolszász hangzású Michèle Morgan művésznéven az 1930-as évek közepétől már kisebb szerepekben feltűnt a filmvásznon, majd harmadik filmjével, az 1938-ban készült, Marcel Carné rendezte Ködös utak című alkotással vált híressé.

A Morgan művésznevet azért vette fel, mert úgy vélte, hogy az amerikai milliomos neve csak szerencsét hozhat neki, a Michèle keresztnév pedig – mint mondta – jól illett a Morgan vezetéknévhez.

Hitchcocknak nem tetszett az akcentusa

Hollywoodban a második világháború alatt és után nem tudta igazán megvetni a lábát – nem eléggé szexis, mondták róla.

Alfred Hitchcocknak pedig a francia színésznő akcentusa nem tetszett.

Házassága Bill Marshal amerikai színésszel és rendezővel – egyetlen gyermeke, az 1944-ben született Mike apjával – 1949-ben felbomlott.

Humphrey Bogart és Michele Morgan az Átkelés Marseille-be című filmben Forrás: Mokép

Az ezután következő évtizedek nagy sikerű filmek egész sorát hozták, köztük 1948-ban Alessandro Blasetti Fabiolá-ját, amelyben Michele Morgan második férjével, az 1959-ben szerencsétlenség áldozatául esett Henry Vidallal együtt szerepelt. Filmjeiben feledhetetlen párost alkotott Jean Marais-val, akivel az 1992–93-as színházi évadban még fellépett Cocteau egyik darabjában.

Cannes-ban kapott díjat, és adott a magyaroknak

Több mint hetven filmet forgatott,

ő volt az első színésznő, aki a cannes-i filmfesztiválon 1946-ban elnyerte a legjobb női alakítás díját

Jean Delannoy Elveszett boldogság című filmjében nyújtott alakításáért.

Michele Morgan és Jean Desailly az Elveszett boldogság című filmben Forrás: Mokép

Morgan volt a cannes-i zsűri elnöke 1971-ben, abban az évben, amelyikben a Szerelem című magyar film is a versenyzett. Ahogy Makk Károly rendező mesélte tavaly az Origónak, hogy akkoriban a zsűri és a versenyzők nem mutatkozhattak együtt, Morgan mégis találkozót kért tőle.

Makk egy étterem eldugott szegletében várta a színésznőt Darvas Lili és Törőcsik Mari társaságában, és amikor megjött Morgan, azt mondta: „Károly, azt hittem, megszakad a szívem, amikor kijött a férfi a börtönből." Ennyiből már tudta a magyar rendező, hogy nem fog elismerés nélkül távozni Cannes-ból, és valóban, pár nappal később a Szerelem három díjat is bezsebelt.

Luchino Visconti rendező kezet csókol Michele Morgannek az 1971-es cannes-i filmfesztiválon Forrás: AFP/Stf

A legszebb szem

2001-ben végleg visszavonult a filmezéstől és a színpadtól, és csak a festészetnek élt. A filmsztár a franciák körülrajongott kedvence volt, tíz alkalommal választották meg a legnépszerűbb francia színésznőnek. Rejtélyes, távolba néző, melankolikus tekintete miatt fiatalkorában gyakran hasonlították Greta Garbóhoz.

A francia film legszebb szemének is nevezték.

Családja tájékoztatása szerint búcsúztatása egy gyászmise keretében pénteken lesz Neuilly-sur-Seine-ben, majd Párizsban helyezik örök nyugalomra.

Michele Morgan szemei Forrás: Collection Christophel/COLLECTION CHRISTOPHEL/Collection Christophel