A 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál a Django című francia film nyitja, amely Django Reinhardt világhírű dzsesszzenészről és a nácik által megszállt Párizsból való 1943-as meneküléséről szól. A filmben a híres magyar énekesnő, Palya Bea alakítja a címszereplő feleségét.

Palya BeaFotó: Polyak Attila - Origo

"Eleinte nagyon féltem tőle, hiszen eddig inkább csak énekesként voltam a kamera előtt, ez viszont egy komoly prózai szerep. Most már borzasztóan élvezem, jó egy kicsit mást csinálni" - mesélte Palya az Origónak tavaly márciusban a filmmel kapcsolatban.

Jean Baptiste "Django" Reinhardt a belgiumi Liberchies-ben, nomád, vándorló roma családban született 1910-ben, de ifjúsága nagy részét már Párizs környéki cigánytáborokban töltötte. A második világháború idején szinti származása miatt üldözték és zaklatták a nácik.

"Django Reinhardt az európai dzsessz egyik legkiválóbb előfutára és a szinti szving alapítója volt" - emlékezetett közleményében Dieter Kosslick, a filmfesztivál igazgatója, hozzátéve, hogy a zenészről szóló film megindító történet a túlélésről és lebilincselően mutatja be a muzsikus mozgalmas életének egyik fejezetét.

Reda Kateb a Django című filmbenFotó: Roger Arpajou

A Django rendezője Etienne Comar, aki többek közt olyan filmek forgatókönyvírójaként és producereként vált ismertté, mint az Emberek és istenek, a Szerelem a hatodikon, az Ízek palotája vagy a Timbuktu.

A címszerepet Reda Kateb alakítja, a filmben feltűnik még Cécile de France, Alex Brendemühl és Ulrich Brandhoff is. Django Reinhardt zenéjét a film kedvéért újra felvették, mégpedig a híres holland együttes, a Rosenberg Trio előadásában.

Az idei Berlinale február 9-én indul és 19-ig tart. A nemzetközi zsűri elnöke Paul Verhoeven holland rendező lesz. A versenyprogramba Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét is beválogatták.