Meghalt Om Puri

2017.01.06. 10:25

Hatvanhat éves korában meghalt Om Puri, közkedvelt indiai színész, aki a bollywoodi karrierje mellett számos brit és amerikai filmben is feltűnt. Szerepelt Richard Attenborough Gandhi című grandiózus életrajzi filmjében, a magyar mozikban legutóbb Az élet ízei-ben volt látható, amely egy Franciaországban éttermet nyitó indiai családról szólt, Puri többek között Helen Mirrennel játszott együtt benne.

Om Puri Az élet ízei londoni premierénForrás: AFP/Justin Tallis

Az 1976-os Ghashiram Kotwal című indiai filmben kapta meg az első szerepét, a kilencvenes években több hollywoodi produkcióban is láthattuk: A Farkas-ban Jack Nicholsonnal, a Zsigmond Vilmos által fényképezett Ragadozók-ban Michael Douglasszel és Val Kilmerrel játszott együtt. A Kelet az Kelet című brit vígjátékban konzervatív pakisztáni családfőként próbálta elzárni Angliában élő családját a rock’n’rolltól és a szexuális forradalomtól.

Az előző évtizedben készült filmjei közül a Charlie Wilson háborúja című szatíra jutott el a magyar mozikba, melyben Zia-ul-Haq tábornokot formálta meg. Purit péntek reggel találták meg holtan a saját házában, szívroham végzett vele. Az indiai miniszterelnök, Narendra Modi Twitteren méltatta az elhunyt színészt, a Zsivány Egyes dezertőr pilótáját játszó Riz Ahmed is megemlékezett kollégájáról:

„RIP Om Puri. Felülemelkedett a határokon, Bollywoodban és Nyugaton is egy ikon volt, valamint egy igazi úriember. Köszönöm a varázslatot, amit adtál nekünk, Om-ji.” Ahmed és Puri a 2012-es Kétkedő fundamentalista című thrillerben játszott együtt.