Matt Damont még sosem szerették annyira a magyarok, mint most

Matt Damon
Matt Damon, A nagy fal
Vágólapra másolva!
A Zsivány Egyes három hétig tartó uralkodásának egy hollywoodi-kínai szuperprodukció vetett véget, A kínai nagy falon akciózó Matt Damon most még annál is több nézőt vonzott, mint amikor a Marson ragadt. Bud Spencer is beverekedte magát a legjobb tízbe.
Vágólapra másolva!

Gondolta volna? Matt Damon már sokféle filmmel behálózta a magyarok szívét, volt megmentésre váró amerikai katona, profi szélhámos, amnéziás titkosügynök és Marson ragadt űrhajós is, de még egyetlen nevével fémjelzett produkció sem csinált olyan jó első hétvégét, mint A nagy fal.

Matt Damon (középen) A Nagy Fal című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A farkasordító hideg sem marasztalta otthon a magyarokat, szép számban, 71 012-en mentek el megnézni, hogyan boldogul a nyíllal mesterien bánó Damon a kínai mitológia szörnyeivel. A mentőexpedíció-t is megelőzte, amely 66 218 nézővel zárta a hétvégét, és Jason Bourne legutóbbi bevetésénél is jobban kezdett, amelyre 38 118-an váltottak jegyet az első négy nap.

Visszamentünk az időben, de a színész régebbi sikerfilmjei között sem találtunk olyat, ami akár csak megközelítette volna A nagy fal nyitóeredményét. A tégla 27 440 nézővel rajtolt el, a legnépszerűbb Ocean’s-rész, az első, 51 671 néző előtt mutatkozott be. Mi nem szerettük a filmet, de a hazai közönség számára Matt Damon még sohasem volt annyira vonzó, mint most, hogy a kínai nagy falon állva védi az emberi civilizációt a szörnyektől.

Sajnos arra nincs módunk választ kapni, hogy a nagy siker vajon mennyire köszönhető A repülő tőrök klánjá-t jegyző Zhang Yimou nevének, a film koncepciójának, mennyire volt kiéhezve a közönség egy távol-keleti látványorgiára. A lovasíjász magas nézőszámának ismeretében az sem kizárt, hogy többeket az csábított be a moziba, hogy Kassai Lajos készítette fel a szerepre Damont.

A legjobb tízbe még egy újbóli bemutató verekedte be magát. Bud Spencer és Terence Hill Kincs, ami nincs című filmjét először 1984-ben hozták el a magyar mozikba, most a budapesti Corvin moziban és több vidéki nagyvárosban lehet rá jegyet váltani. Ahhoz képest, hogy a fél ország kívülről fújja a vígjáték poénjait, és a tévében is gyakran leadják, nagyon szép szám a 4 801 néző. Jó látni, hogy a régi klasszikusok megállják a helyüket a premierfilmek mezőnyében is.

Bud Spencer és Terrence Hill a Kincs, ami nincs című filmben Forrás: Mokép

Minél jobb híre van egy filmnek a közönség körében, annál kisebb mértékben csökken a nézettsége az egyik hétvégéről a másikra. Az első tíz helyezett között három olyan produkció is van, amely szokatlanul kevés nézőt vesztett a múlt hétvégéhez képest.

A Miért pont ő? című vígjáték nézőszáma 13 százalékkal, A fegyvertelen katona nézőszáma 16 százalékkal, a Kalifornia álom nézőszáma pedig 26 százalékkal csökkent. Ez még úgy is figyelemre méltó teljesítmény, hogy a nem éppen a mozik látogatásáról szóló szilveszter pont szombatra esett. Az Assassin’s Creed-ről elég rosszakat mondhatnak egymásnak az emberek, hiszen az 60 százalékkal esett vissza.

Emma Stone a Kaliforniai álom című filmben Forrás: Freeman Film

Érdemes lesz majd megnézni a jövő héten, hogy a Kaliforniai álom tarolása a Golden Globe-on (rekordot döntve hét díjat söpört be), megmutatkozik-e majd az eladott jegyek számában. De ne szaladjunk ennyire előre, inkább pillantsunk a legjobb tíz helyezetten túlra: a Teljesen idegenek című olasz drámát felkapta a szóbeszéd, 17 százalékkal többen(!) ültek be rá, mint a premiere hétvégéjén, és így már összesen 6 565 nézőnél tart.

Képkocka a Teljesen idegenek című filmből Forrás: Cinenuovo

Ön meg merné mutatni a mobilja tartalmát a barátainak, partnerének? Vidám vacsorával indul a film, de a közösbe kitett mobilok hamar feszültséget gerjesztenek a Teljesen idegenek baráti társaságában.

A tízes nézettségi toplista (zárójelben a hétvégi országos nézettség és az eddigi össznézettség):

1. A nagy fal (71 012 / 71 012)
2. Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet (38 244 / 628 130)
3. Énekelj! (30 756 / 215 038)
4. Assassin’s Creed (28 056 / 119 541)
5. Miért pont ő? (25 494 / 124 730)
6. Kaliforniai álom (20 579 / 67 872)
7. A fegyvertelen katona (10 177 / 30 761)
8. Váratlan szépség (5 960 / 41 557)
9. Kincs, ami nincs (4 801 / 4 801)
10. Hivatali karácsony (4 775 / 172 829)