Másfél milliárd forintból készül Nemes Jeles László új filmje

2017.01.10. 11:46

Másfél milliárd forinttal támogatja a Filmalap az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László Sunset című új filmjét, amelynek nyáron kezdődik a forgatása. Az állami szervezet történetének második legnagyobb támogatását szavazta meg a történelmi drámának, csak a Kincsem kapott ennél több pénzt. A Filmalap korábban 22 millió forintot adott a Sunset forgatókönyvének fejlesztésére, és 65 milliót a film gyártásának előkészítésére.

Ezek a filmek kapták eddig a legnagyobb összegű támogatást a Filmalaptól

1. Kincsem - 2 078 000 000 forint
2. Sunset - 1 500 000 000 forint
3. A Viszkis - 1 100 000 000 forint
4. Pappa Pia - 1 013 590 287 forint
5. Budapest noir - 897 382 877 forint
6. Veszettek - 790 000 000 forint
7. Felesleges ember - 697 327 543 forint

Még egy év sem telt el azóta, hogy 35 év után ismét magyar film nyerte el a filmvilág legnagyobb presztízsű elismerését, a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját, Nemes Jeles László és csapata újra együtt dolgozik a Filmalap támogatásával. A rendező Sunset címmel készülő második mozifilmjét itthon és külföldön egyaránt óriási várakozás övezi.

Gyovai Zoltán, Jakab Juli és Nemes Jeles László a Sunset előképének tekinthető Iris pilotjának forgatásánForrás: Balázs István Balázs

A Sunset egy fiatal nő története az 1910-es évek Budapestjén. Egy felnőtté válás története Európa alkonyán, mielőtt a huszadik századi civilizáció sötétségbe borult. „Alkotótársaimmal együtt több éve dolgozunk ezen a filmterven, hónapok óta örömmel és izgalommal készítjük elő a forgatást, amely felidézi, hogy milyen volt az élet Budapest fénykorában. Számomra külön megtiszteltetés újra azokkal az alkotókkal és szakemberekkel együttműködni, akikkel a Saul fiá-ban is dolgozhattam. A Sunset teljesen más típusú film lesz, de hasonlóan újszerű és formabontó. Nagy kihívások előtt állunk” – árulta el Nemes Jeles László.

A Sunset forgatókönyvét Nemes Jeles László, Clara Royer, Matthieu Taponier közösen jegyzik. A készülő film operatőre Erdély Mátyás, a látványtervező Rajk László, a jelmeztervező Szakács Györgyi, a zeneszerző Melis László és a sound designer Zányi Tamás lesz. A film szereposztásával kapcsolatban még nem jöttek hírek.

Rajna Gábor és Sipos Gábor producerek, Zabezsinszkij Éva casting direktor, Nemes Jeles László rendező, Clara Royer társ-forgatókönyvíró, Röhrig Géza és Molnár Levente színészek a Saul fia sajtótájékoztatóján BudapestenForrás: MTI/Kovács Tamás

A Sunset a Laokoon Filmgroup gyártásában készül Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével. Az alkotók a mozibemutatót 2018-ra tervezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK