A Saul fia 2015 májusában debütált Cannes-ban, ahonnan a zsűri nagydíjával távozott. 2016 elején előbb a Golden Globe-gálán győzedelmeskedett, majd a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart is megkaparintotta. Most a legrangosabb brit filmes díjjal gyarapíthatja Nemes Jeles László az elismerései számát, a Saul fiá-t a legjobb nem angol nyelvű film kategóriában jelölte díjra a brit filmakadémia (BAFTA) . Ez azért volt lehetséges, mert az Egyesült Királyságban csak tavaly április végén mutatták be Nemes Jeles alkotását.

A Saul fia brit moziplakátjaForrás: Curzon

A Saul fia most visszavághat a 2015-ös cannes-i fesztivál fődíjasának, a Dheepan - Egy menekült története című filmnekugyanis ismét egymással fognak versenyezni. Jacques Audiard drámája mellett a tavalyi cannes-i szenzáció, a Toni Erdmann, a tavalyi Oscar-jelölt Mustang és Pedro Almodóvar legújabb drámája, a Julieta esélyes még a győzelemreMagyar filmet eddig egyszer jelöltek a legjobb nem angol nyelvű film elismerésére, 1985-ben Szabó István Redl ezredes-ét, ami meg is nyerte a díjat.

A rekordszámú, hét elnyert Golden Globe-díj után senkit nem fog meglepetésként érni, hogy a Kaliforniai álom kapta a legtöbb jelölést a brit filmakadémiától, tizenegy kategóriában van esélye Ryan Gosling és Emma Stone musicaljének győzedelmeskedni.

Ryan Gosling és Emma Stone a Kaliforniai álom című filmbenForrás: Freeman Film

Az Éjszakai ragadozók és a tavalyi év sci-fije, az Érkezés egyaránt kilenc jelölést kapott. A legjobb film díjáért az Érkezés, a Kaliforniai álom, A régi város, a Holdfény és a brit Én, Daniel Blake versenyzik. A francia Elle és a főszereplője, Isabelle Huppert meglepetésre két szoborral távozott a Golden Globe-ról, ez azonban a BAFTA díjátadóján biztos nem fog megtörténni, ugyanis egyetlen kategóriában sem jelölték Paul Verhoeven provokatív drámáját.

A BAFTA-díjakat hat nappal Nemes Jeles László negyvenedik születésnapja előtt, 2017. február 12-én osztják ki. A jelöltek teljes listáját itt olvashatja el.