Unja már, hogy az előzetesek hónapokkal a premier előtt ellövik a film legtöbb poénját? Lichter Péter rendező ügyesen reagált erre a valóban élményromboló trendre, Fagyott május című horrorfilmjének első rövid előzetese nem lő le semmit, viszont kivisz minket egy hangulatos, kicsit szorongató sétára a ködös erdőbe. Én még percekig el tudtam volna nézni, és közben az erdő neszeire figyeltem volna.

Megnézte a teasert? Most biztos azt gondolja, hogy ez nem több egyszerű trollkodásnál. Ez persze nem igaz, hiszen a Fagyott május egyik főhőse az erdő lesz, így teljesen jogos, hogy az első ízelítőben ne is szerepeljen más. Néha a legkevesebb is elég, hogy izgatni kezdje valami az ember fantáziáját.

Egy kocka a Fagyott május című filmbőlForrás: Lichter Péter

Lichter Péter a kísérleti filmek irányából érkezett, első nagyjátékfilmje is bővelkedni fog avantgárd stíluselemekben, de lesz története is, és az erdő mellett emberi szereplők is felbukkannak benne, például Pálos Hanna, akit mostanában az Isteni műszak-ban és Az éjszakám a nappalod-ban láttunk a moziban. „1990, az összeomlás után. Egy erdei vadászházban rejtőzködő férfi hónapok óta küzd a túlélésért. Egyik nap egy titokzatos gyereket vesz észre egy elhagyatott gyerektáborban” – szól a film rövid tartalomismertetője.

Az erdő amúgy már rengeteg filmben kapott fontos szerepet, mindenki emlékszik az entekre A Gyűrűk Urá második részéből, DiCaprio embert próbáló menetelésére A visszatérő-ben, Kylo Ren és Rey összecsapására Az ébredő Erő végén, de az Antikrisztus nyugtalanító hangulatának megteremtésében is segített a fák közelsége, M. Night Shyamalan Az esemény című filmjében pedig a növények fordultak az emberek ellen.

Mark Wahlberg rájön, hogy gonoszak a fák Az esemény című filmbenForrás: InterCom

A Fagyott május Gulyás Andrea által tervezett plakátja kifejezetten figyelemfelkeltőre sikerült, mintha azt mondaná, hogy az erdő nem csupán körülvesz minket, hanem a gondolatainkba is befészkeli magát. Az avantgárd horror előreláthatólag tavasszal kerül fel a magyar mozik műsorára.

A Fagyott május című film moziplakátjaForrás: Lichter Péter