Romantikázzon ott, ahol Ryan Gosling és Emma Stone!

Ryan Gosling és Emma Stone a Kaliforniai álom című filmben
Vágólapra másolva!
Emma Stone és Ryan Gosling elbűvölő musicalje, amellett, hogy megerősített bennünket abban, hogy a szerelemről és az álmaink követéséről hiba lenne lemondani, arról is meggyőzött, hogy egyszer az életben el kell utazni Los Angelesbe. A Kaliforniai álom egy szerelmi vallomás a mozi fővárosához, a négyzethálós utcák labirintusa talán még sosem volt ennyire hívogató. Összeszedtünk a filmből tizenkét fontos helyszínt, ahová biztosan ellátogatunk, ha egyszer eljutunk Los Angelesbe.
Vágólapra másolva!

Los Angeles óriási és szélsőségesen heterogén város, amelyet a kellemes klíma ellenére előszeretettel mutatnak be barátságtalan, rideg helyként a filmekben. A Szemtől szemben, a Mulholland Drive, az Éjjeli féreg, de még a Ponyvaregény sem hoz kedvet ahhoz, hogy olcsó repülőjegyek után kezdjünk el kutakodni.

Ryan Gosling és Emma Stone a Kaliforniai álom című filmben Forrás: Freeman Film

A Kaliforniai álom rendezője, Damien Chazelle a keleti parti New Jersey-ben nevelkedett, az ő Los Angeles-képét Michael Douglas Összeomlás című drámája befolyásolta negatív irányban. Gyerekként olyan mély hatást gyakorolt rá a várost pokoli helyként megfestő film, hogy elhatározta, ő oda soha nem teszi be a lábát. Aztán úgy hozta a sors, hogy mégis csak Los Angelesben kötött ki, és teljesen beleszeretett a városba.

A 110-es és a 105-ös főút összekötő útja

A Kaliforniai álom rögtön az első perceiben világossá teszi, hogy egy musical kezdett el peregni a mozivásznon. Los Angeles az óriási dugók városa, a film szereplői azonban teljesen valószerűtlenül reagálnak rá, nem bosszankodnak, hanem a kocsikból kiszállva táncolni és énekelni kezdenek. Az összekötő utat kétszer zárták le: először hat órára, hogy elpróbálják a száz táncost igénylő, látványos jelenetet, aztán pedig egy forró augusztusi hétvégére, hogy felvegyék.

Tánc az összekötő úton a Kaliforniai álom nyitójelenetében Forrás: Freeman Film

Chazelle először a Hollywood Boulevardon képzelte el ezt a jelenetet, de annak az útnak a lezárására nem volt esély, lezárása egyenértékű lett volna azzal, mintha kivonnák egy hétvégére a Rákóczi utat Budapest vérkeringéséből. David Wasco, a Kaliforniai álom látványtervezője egyszer már dolgozott a 110-es és 105-öst összekötő útszakaszon (a Boldogság bármi áron című filmben akart itt Jennifer Aniston öngyilkosságot elkövetni), ő javasolta ezt a helyszínt, amelyről bámulatos kilátás nyílik Los Angelesre. Amúgy ugyanitt forgatták azt a jelenetet a Féktelenül című akciófilmből, amiben a Sandra Bullock által vezetett busz egy hatalmasat ugrat.

Griffith Park

A film egyik legelbűvölőbb jelenetében Los Angeles sokezernyi fénylő pontból összeálló látképe előtt tánccal és énekkel fejezi ki egymás iránt ébredt érzelmeit Sebastian (Ryan Gosling) és Mia (Emma Stone). Ez a képeslapra illő hely a valóságban is létezik: a Griffith Park Cathy’s Corner nevű kilátópontjánál forgatták a jelenetet, és mindössze annyit módosítottak rajta, hogy elhelyeztek egy padot és néhány utcai lámpát.

A fényviszonyok csak húsz percig voltak tökéletesek, ennyi idő alatt kellett hiba nélkül eljátszania a két főszereplőnek a hatperces, vágás nélküli jelenetet. A Griffith az Egyesült Államok egyik legnagyobb városi parkjának számít, majdnem ötször nagyobb, mint a New York-i Central Park. Ezen a zöld területen található a városi állatkert, a botanikus kert és a Kaliforniai álom másik fontos helyszíne, a Griffith Csillagvizsgáló.

Griffith Csillagvizsgáló

A Kaliforniai álom helyszínei közül ez a csillagvizsgáló a leghíresebb, hiszen már a Haragban a világgal című James Dean-filmben is feltűnt, és pontosan ezért választja Sebastian és Mia a csillagvizsgálót randevúhelyszínnek.

Ryan Gosling és Emma Stone a Griffith Csillagvizsgáló erkélyén Forrás: Freeman Film

Az art déco stílusú épület erkélyéről csodás kilátás nyílik a városra, ezt meg is örökítették a filmben, de az épületen belüli forgatáshoz nem sikerült engedélyt szerezniük, így a belső tereket stúdióban építették fel, az eBay-en még egy régi, több méter magas Minolta projektort is vettek a korhűség kedvéért. Chazelle szerint a Griffith Csillagvizsgáló legalább annyira ikonikus épülete Los Angelesnek, mint amennyire a Diadalív hozzákapcsolódott Párizshoz, a Big Ben pedig Londonhoz.

Ryan Gosling és Emma Stone a Griffith Csillagvizsgálóban Forrás: Freeman Film

Grand Central piac

Mia és Sebastian a város pillanatnyilag egyik legtrendibb helyére, a Grand Central piacra is benéz, és a széles választékból az El Salvador-i ételeket kínáló Sarita's Pupuseria nevű büfé mellett döntenek. A száz éve működő fedett piacon egy helyen megtalálható minden, amit a városban összesűrűsödő kultúrák adhatnak.

Ryan Gosling és Emma Stone a Grand Central piacon Forrás: Freeman Film

Kávézók, borozók, sajt- és húspultok sorakoznak az épületben, kínai, mexikói és még sok más nemzet konyháját lehet itt megkóstolni. A piac túloldalán található az Angels Flight sikló, ott folytatódott a szerelmespár randija.

Angels Flight sikló

Csak rövid időre tűnik fel, de így is a legtöbben emlékezni fognak rá, hogy a két főszereplő kezdeti nagy boldogságát dokumentáló montázsban többek között egy, a budai siklóhoz hasonló szerelvényen utazva merül el egymás tekintetében a két főhős.

Ryan Gosling és Emma Stone az Angels Flight siklón Forrás: Freeman Film

Aki a filmtől fellelkesülve jegyet akar váltani a 33 százalékos dőlésszögű, 91 méter hosszú vonalra, annak van egy rossz hírünk: az Angels Flightot biztonsági okokból 2013-ban többedszerre is bezárták, és csak a film forgatása kedvéért helyezték üzembe egy napra. 1901-es megnyitásakor a világ legrövidebb vasútvonalának hívták, a város akkoriban legmenőbb részébe, Bunker Hillbe könnyítette meg az eljutást.

Colorado Street híd

Mia és Sebastian a város legkülönbözőbb pontjain bukkannak fel randevúik során. Többek között a nagyságával és az elegáns boltíveivel egyaránt csodálatot keltő Colorado Street hídon is végigsétálnak. A 450 méter hosszú betonhidat 1913-ban építették, és 44 méter magasságban ível át az Arroyo Seco nevű völgy felett.

Ryan Gosling és Emma Stone a Colorado Street hídon Forrás: Freeman Film

A film hatására alighanem szerelmespárok fognak andalogni rajta, egy időben viszont igencsak rossz híre volt a hídnak – az onnan leugró öngyilkosok nagy száma miatt. A leghíresebb történet egy anyáról és gyerekéről szól: a nő először a csecsemőt dobta le, aztán ő is a mélybe vetette magát. A gyerek túlélte, mert pont egy fán landolt, a nő viszont meghalt.

Warner Bros stúdió

Mia színésznői álmokat dédelget, és hogy minél közelebb legyen álmai megvalósulásának helyszínéhez, egy filmstúdióban működő kávézóban vállal munkát. Ide tér be Sebastian, aztán pedig közös sétára indulnak a jobbára díszletként funkcionáló háztömbök között.

Ryan Gosling és Emma Stone a Warner stúdióban Forrás: Freeman Film

A kávézót külön építették meg a filmhez, pont egy olyan ablakkal szemben, ami a Casablanca című filmklasszikusba is bekerült. Ez a véletlen egybeesés annyira fellelkesítette a rendezőt, hogy utólag beleírta a forgatókönyvbe, és így Stone eldicsekszik Goslingnak az ablak filmtörténeti jelentőségével.

Smoke House vendéglő

Ön is be szeretne ülni abba a hangulatos vendéglőbe, ahol Sebastian olyan arccal játszott karácsonyi slágereket, mintha éppen a halálos ítéletét olvasnák fel neki? A Smoke House a Warner stúdió közetlen szomszédságában található, így a díszletváros meglátogatását könnyedén össze lehet kötni a filmben is feltűnő étteremmel.

A Warner közelsége egyben azt is jelenti, hogy Ryan Gosling. Emma Stone és a vendéglő vaskalapos vezetőjét játszó J.K. Simmons előtt is már számos sztár betért erre a helyre. Humphrey Bogart, Errol Flynn és Judy Garland is étkezett a Smoke House-ban, és egy anekdota szerint a westernfilmek statisztái is előszeretettel mutatkoztak ott cowboy-, illetve indiánjelmezben.

The Lighthouse Cafe

Manapság kevés jazzklub működik Los Angelesben, a kevés kivételek közé tartozik a Lighthouse Cafe nevű mulatóhely, ahová 1949 óta bizalommal járhatnak a műfaj kedvelői. Kezdeti népszerűségét annak köszönhette, hogy a leghangosabb zenészeket vették fel, akik nyitott ajtók mögött játszva csábították be az embereket. Többek között Chet Baker és Miles Davis is fellépett a klubban vendégzenészként.

Ryan Gosling és Emma Stone a Lighthouse Cafe előtt Forrás: Freeman Film

Keresve sem találhattak volna autentikusabb helyet ahhoz a jelenethez, amelyben Sebastian egy asztalnál ülve avatja be Miát az igazi jazz rejtelmeibe. Később zongorázott is itt a férfi főszereplő, és itt futott bele John Legendbe, aki meghívja őt a zenekarába. Gosling karakterének nagy álma, hogy egy jazzklubot nyisson, a Lighthouse Cafe példája pedig azt mutatja, hogy mégsem rugaszkodott el teljesen a valóságtól a főhős.

John Legend, Emma Stone és Ryan Gosling a Lighthouse Caféban Forrás: Freeman Film

Hermosa Beach móló

A szerelmes jazz-zenész egy gyönyörű mólón sétálva kezd éneklésbe a filmben, és nagy boldogságában még egy középkorú asszonyt is megtáncoltat, aki addig a férjével élvezte a naplementét és a friss, sós levegőt.

Chazelle tudta, hogy tengerpart nélkül nem készíthet filmet Los Angelesről. Végül Hermosa Beach háromszáz méter hosszú mólójára esett a választása. A hely szépsége mellett az is Hermosa Beach mellett szólt, hogy a móló mindössze egy saroknyira van a Lighthouse Cafétól.

Rialto filmszínház

Nem hazudott a felirat, Sebastian és Mia egyik első randijának tényleg Los Angeles egyik régi, egytermes mozija, a Rialto adott helyet, ott kezdték el nézni a Haragban a világgal című James Dean-klasszikust. Az Urániához hasonlóan ez is egy olyan patinás filmszínház, ahol még el sem kezdődött a film, de a hely építészeti megoldásai már lenyűgözik az embert.

Emma Stone és Ryan Gosling a Rialto filmszínházban Forrás: Freeman Film

Sajnos akkor sem hazudott a Kaliforniai álom, amikor később a mozi előtt elhajtva a zárva feliratot látta meg rajta Emma Stone. „Elemlámpával világítottunk, mindent por fedett, úgy éreztük magunkat, mintha egy hajóroncsban vagy egy romos emlékmű belsejében lennénk. Különös és gyönyörű élmény volt” – idézte fel Chazelle a helyszín első bejárását.

Ryan Gosling és Emma Stone a Rialto filmszínházban Forrás: Freeman Film

You Are the Star-freskó

Emma Stone egy hatalmas freskó előtt sétál el a filmben. A freskón Hollywood legnagyobb sztárjai népesítik be egy moziterem nézőterét, és aki a kép elé áll, úgy érezheti magát, mintha ő lenne a legnagyobb sztár, akit Marilyn Monroe, Humhprey Bogart, Elizabeth Taylor és Charlie Chaplin is ámulattal néz. A film női főszereplőjét pontosan ez az álom hajtotta, amikor az otthonát maga mögött hagyva Los Angelesbe költözött.

Emma Stone a You Are the Star nevű freskó előtt Forrás: Freeman Film

Tom Suriya 1983-ban festette köztéri műalkotását, amely a Hollywood Boulevard és a Walcox Avenue sarkán található. Hollywood bejárásakor mindenképpen érdemes útba ejteni.

Összeállításunk a Los Angeles Times, a CNN, az Entertainment Weekly és a The Hollywood Reporter cikke alapján készült, a fent felsorolt helyeket megtalálja a Curbed által elkészített térképen.