Natalie Portmannek harmad annyit fizettek, mint férfi kollégájának

2017.01.11. 12:40

Sok más kolléganője után Natalie Portman is előállt egy történettel, amely világosan bizonyítja, Hollywoodban még mindig komoly probléma a nemek közötti fizetési egyenlőtlenség. A 2011-es Csak szexre kellesz című romantikus komédiában az Oscar-díjas színésznő egyenrangú főszereplő volt Ashton Kutcher mellett, mégis harmadannyi pénzt kapott, mint férfi kollégája – árulta el a Marie Claire-nek adott interjújában.

Natalie Portman és Ashton Kutcher a Csak szexre kellesz című filmbenForrás: UIP Dunafilm

„Elfogadtam a dolgot, mert Hollywoodban mindenkihez tartozik egy kvóta. Kutcher kvótája háromszorosa volt az enyémnek, így aztán azt mondták, hogy ő háromszor annyi pénzt kap. Nem voltam annyira dühös emiatt, mint kellett volna. Úgy értem, sok pénzt kapunk, ezért nehéz panaszkodni, de ez a különbség akkor is elképesztő.”

A nagy eltérést a két színész népszerűségében mérhető különbséggel sem lehet megmagyarázni. Portman akkoriban a Star Wars-előzménytrilógiának köszönhetően egy évtizede világsztár volt, Kutcher pedig több mint fél évvel a Csak szexre kellesz premiere után váltotta csak Charlie Sheent a Két pasi és egy kicsi főszerepében, és vált ezzel az egyik legjobban fizetett tévésztárrá.

Natalie Portman és Ashton Kutcher a Csak szexre kellesz Los Angeles-i premierjénForrás: AFP

A Csak szexre kellesz idején egyikükre sem lehetett rámondani, hogy nagyobb sztár a másiknál. Mostanság persze a Fekete hattyú-val Oscart nyert, majd idén a Jackie-vel ismét a díjátadó gálákat ostromló Portman felé billen a mérleg. A színésznő általánosságban is megfogalmazta, hogy működik a szexizmus Hollywoodban:

A legtöbb szakmában a nők nyolcvan centet keresnek a férfiak egy dollárjához képest. Hollywoodban harminc centet kapunk, amikor a másik nem egy dollárt keres.

Portman azt szeretné, hogy több esélyt kapjanak a nők Hollywoodban: „Nem gondolom, hogy a nők és férfiak jobban van vagy kevésbé lennének alkalmasak bizonyos szakmákra. Az a világos probléma áll fenn, hogy a nők kevesebb lehetőséget kapnak. Részt kell vállalnunk a probléma megoldásában, nem csak magunk előtt görgetni azt.”

KAPCSOLÓDÓ CIKK