Annyira durva, hogy mentőt kellett hívni a nézőkhöz

2017.01.13. 18:09

Csak tizenhárom napot kellett várni, hogy az idén először megkapjuk azt a hidegrázós, bizsergető érzést, amit csak egy nagyon hatásos előzetes megtekintése tud nyújtani. Az ütős ízelítő a fiatal francia rendezőnő, Julia Ducournau Raw című különös horrorfilmjéhez készült, ami tavaly ősszel azzal került be a hírekbe, hogy az egyik torontói filmfesztiválos vetítésén több néző elájult, még mentőt is kellett hívni hozzájuk.

A Raw főhősnője a tizennyolc éves, szigorúan vegetáriánus Justine (Garance Marillier), aki nemrég kezdett el járni ugyanabba az állatorvosi iskolába, ahol a nővére (Ella Rumpf) is tanul. A lányt mindenféle új impulzus éri, ébredezni kezd a szexualitása, de a legbizarrabb számára, hogy egyszer csak azon kapja magát, hogy iszonyatosan kívánja a nyers húst. Ez az új mánia először csak abban nyilvánul meg, hogy az éjszaka közepén a hűtőszekrény előtt térdelve kéjesen harapdál egy darab marhacombot, de az előzetes végén már a saját karját is megkóstolja szex után. És a film csak ezután durvul be igazán.

Garance Marillier a Raw című filmbenForrás: Focus World

A cannes-i filmfesztivál Kritikusok hete szekciójában debütált a film tavaly májusban, a kannibálos horror és egy felnövéstörténet sajátos egyvelegéről ódákat zengtek az újságírók, az Engedj be! és Dario Argento legendás Suspiriá-jának méltó utódjának nevezték. A Variety kritikusa azt is kiemelte, hogy annyira meghökkentően és gyomorforgatóan élethűek a sebek, a harapásnyomok és egyéb testi borzalmak a filmben, hogy néha nézni is alig bírta őket.

A fenti előzetes az amerikai piacra készült, és az ötletesen összevágott képsorok, a hirtelen tempóváltások és a nyugtalanító zene mellett az is fokozza a hatásosságát, hogy nem hangzik el benne egy szó sem (az idegen nyelvű filmek amerikai előzetesébe gyakran nem raknak dialógust, nehogy azzal elriasszák a nézőket).

Garance Marillier a Raw című filmbenForrás: Focus World

A Raw március 10-én kerül az amerikai mozikba, Franciaországban öt nappal később kezdik el vetíteni, és nagyon reméljük, hogy mi is a nagyvásznon láthatjuk majd itthon. De minél hamarabb, ha kérhetjük, mert fájdalmas lenne hónapokon át azt olvasni, hogy ez az év horrorfilmje.

A Raw amerikai plakátjaForrás: Focus World