Ben Affleck ettől biztos szomorú képet fog vágni

2017.01.16. 10:41

Számos kihívója akadt a második hete futó A számolás jogá-nak az amerikai moziban, de egyik premierfilm sem tudta letaszítani az első helyről a NASA-nak dolgozó afroamerikai nőkről szóló drámát. A hétvégén Jamie Foxx és Martin Scorsese új filmjét is kevesebben nézték a vártnál, a legnagyobb bukást Ben Affleck szenvedte el.

Taraji P. Henson A számolás joga című filmbenForrás: InterCom

Affleck karrierje fényesen kezdődött rendezőként: a Hideg Nyomon és a Tolvajok városa is remek bűnfilm volt, az utóbbi már a pénztáraknál is szépen termelt (23,8 millióval nyitott), Az Argo-akció  pedig megnyerte a legjobb filmnek járó Oscart. Az éjszaka törvénye ennél sokkal dicstelenebb pályát fog befutni.

Ben Affleck Az éjszaka törvénye című filmbenForrás: InterCom

A Denis Lehane azonos című regényéből adaptált gengszterfilmet a múlt hétvégén kezdték el széleskörűen vetíteni. Ám hiába emelték fel a filmet játszó mozik számát négyről 2 822-re, mindössze 5,4 millió dollárt szedett össze, amellyel még a legjobb tíz közé sem került be Az éjszaka törvénye.

Affleck eddigi rendezéseivel szemben az alkoholtilalom idején játszódó gengszterfilm fanyalgó kritikákat kapott, majd nem tudta érdekes színben feltüntetni magát a december 23-i limitált premier óta. Az éjszaka törvénye 65 millió dollárba került, ez lesz Affleck első rendezői bukása.

Az új filmek közül egyedül a The Bye Bye Man alkotói lehetnek elégedettek, a horrorra 13,4 millió dollár értékben váltottak jegyet, ezzel máris dupla annyit hozott, mint amennyibe került a gyártása. A Monster Trucks című látványfilmre 125 milliót költöttek, ehhez képest mindössze 10,5 milliót szedett össze a hétvégén. Ez bizony katasztrofálisan nagy bukás. Jamie Foxx hiába reklámozta még Budapestről is a Sleepless című thrillerét, a film szerényen indított, és csak a nyolcadik helyet szerezte meg.

Michelle Monaghan és Jamie Foxx a Sleepless című filmbenForrás: Open Road Films

Martin Scorsese sem lehet boldog, a Némaság című vallásos drámáját a decemberi limitált bemutató után most már majdnem nyolcszáz moziban vetítik, de így is csak 1,9 millió dollárt termelt a hétvégén. Tegyük hozzá, a Némaság egy nehéz, a nézőktől sokat kívánó film, amitől senki nem várta, hogy A Wall Street farkasá-hoz hasonlóan bankot robbantson.  

Tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. A számolás joga ($20,5 / $54,8)
2. Kaliforniai álom ($14,5 / $74,1)
3. Énekelj! ($13,8 / $233)
4. Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet ($13,8 / $498,9)
5. The Bye Bye Man ($13,4 / $13,4)
6. Patriots Day ($12 / $12,9)
7. Monster Trucks ($10,5 / $10,5)
8. Sleepless ($8,5 / $8,5)
9. Underworld: Vérözön ($5,8 / $23,9)
10. Utazók ($5,6 / $90)