Ha a szcientológiai egyházon múlik, nagyon más lett volna a Ponyvaregény

2017.01.23. 13:00

Ahogy egyre többen hagyják maguk mögött a szcientológiát, úgy derül fény a szervezet titkolni kívánt belső működésére. Leah Remini színésznő kilencéves korától volt szcientológus, és négy évvel ezelőtt lépett ki. Azóta egy önéletrajzi könyvben vallott a szervezetben eltöltött évekről, majd egy dokumentumfilm-sorozatot indított, amelyből most egy érdekes részlet derült ki az egyik leghíresebb szcientológus sztárnak számító John Travolta életéből. Ha az egyházon múlik, Travolta nem szerepelt volna a Ponyvaregény-ben.

John Travolta és a szintén szcientológus Michael Peńa a szervezet Celebrity Centre-ének 44 éves fennállását ünneplő gálán 2013-banForrás: AFP

„Van egy történetem, amit nem biztos, hogy el kellene mesélnem – kezdett bele Mike Rinder, a szervezet egykori magas rangú tisztségviselője. – Amikor Quentin Tarantino megkereste a Ponyvaregény-nyel John Travoltát, John arra kért, hogy olvassam el a forgatókönyvet, és mondjam el, mit gondolok. Egy heroinfüggő bérgyilkos szerepét ajánlották fel neki, erre én azt mondtam Johnnak: nem hiszem, hogy ezt el kellene vállalnod.”

„Milyen nagyszerű tanácsot adtam neki – el kellene mennem ügynöknek” – ironizált Rinder.

Ha Travolta hallgat a vallási elöljárójára, és passzolja Tarantino kultfilmjét, azzal nem csupán egyik legjobb szerepétől fosztotta volna meg magát, a pályafutása is másképp alakult volna: A Szombat esti láz-zal és a Grease-zel híressé vált színész karrierje a kilencvenes évek elején leszállóágba került, a Ponyvaregény adott neki új lendületet.

Alakításáért Oscar-díjra jelölték, visszakapaszkodott a hollywoodi A listára, és sorra jöttek az olyan nagy sikerű filmjei, mint a Szóljatok a köpcösnek!, a Rés a pajzson, A csodabogár és az Ál/arc.

John Travolta a Ponyvaregény című filmbenForrás: Collection Christophel/© Miramax/Miramax

A számos hollywoodi hírességet is a soraiban tudó szervezet viselt dolgairól 2015-ben a magyar mozik is bemutattak egy dokumentumfilmet, amely a Szcientológia – A hit börtöne címmel futott. Kritikánkban azt írtuk róla, hogy nagyobbat üt, mint a legkeményebb ördögűzős mozi.

KAPCSOLÓDÓ CIKK