Hatalmas, hihetetlen, elképesztő örömöt éreztem

2017.01.24. 18:20

Több mint fél évszázad kihagyás után ismét Oscar-díjra jelöltek egy magyar kisfilmet, Deák Kristóf Mindenki című alkotását. A 34 éves rendezőt fél órával a bejelentés után faggattuk arról, hogy milyen érzés volt meghallani a filmje címét, mennyire izgult előtte, illetve, hogy milyen teendők várnak rá most. Deák nagyon örül annak, hogy az Oscar-jelölés miatt a Mindenkit Amerika-szerte fogják vetíteni a mozik, és meglepte, hogy pont az előzetesen a győzelemre legesélyesebbnek kikiáltott film nem került a legjobb öt közé. 

Mit érzett akkor, amikor kimondták a Mindenki címét az Oscar-jelölések bejelentésekor? 

Hatalmas, hihetetlen, elképesztő örömöt. Egy fantasztikus adrenalinlöket ez az egész. Az is örvendetes a jelölésben, hogy ezzel Amerikában mozibemutatót kap a film: egy hónapon keresztül ötszáz moziban fogják vetíteni szerte az országban. Nagyon örülök, hogy ilyen méltó körülmények között sokakhoz el fog jutni. 

Deák KristófFotó: Mudra László - Origo

Nagyon izgult előtte? Tegnap este tudott aludni?

Egész jól aludtam, mert nagyon fáradt voltam, de a bejelentés előtti pár órában meglepően rám jött a pánik. Izgultam nagyon. Amennyire jól tartottam magam az előtte való hetekben, most szégyentelenül elkezdtem majrézni. 

Hol nézte a bejelentést, és kikkel együtt?

A budapesti Pozsonyi úton, egy kávézóban néztük, velem volt a film vágója, Csillag Manó, az operatőr, Maly Robi, a zeneszerző, Balázs Ádám és a feleségem, Nina. Együtt izgultunk. 

A Mindenki stábja a forgatás végénForrás: Meteor Film

Felugrottak, amikor elhangzott a film címe? 

Én ülve maradtam, mindenki más felugrott körülöttem. 

A film főszerepeit játszó kislányokkal beszélt már? Ők hogyan fogadták a hírt? 

Sajnos még nem volt alkalmam, folyamatosan csörög a telefonom a bejelentés óta. Szamosi Zsófival (a Mindenki harmadik főszereplője – a szerk.) sem tudtam még beszélni, ő éppen Amerikában van, turnéznak Pintér Béla és Társulata Titkaink című előadásával. 

Deák Kristóf a Mindenki két gyerekszereplőjével, Gáspárfalvi Dorkával és Hais DorottyávalForrás: Daazo

Meglepő a jelöltek listája, rajta van például a La Femme et le TGV című film, amiről minden elemző azt mondta, hogy esélytelen a jelölésre. Amikor elhangzott annak a címe, megijedt?

Kicsit csodálkoztam. Volt egy-két film, ami kevésbé esélyesnek volt megnevezve, és mégis jelölve lett. De nem tudhatjuk, mi megy a háttérben, hogy dolgozik az adott film sajtósa. Végeredményben csak az számít, hogy mi is odafértünk, és ennek nagyon örülök. 

Gondolom, az is meglepte, hogy a díj megnyerésére legesélyesebbnek tartott filmet (Nocturne in Black) még csak nem is jelölték. 

Igen, ez nagyon meglepett. Mert a témája is olyan, amit szeretni szoktak. Bár végül is az a film már nyert egy Oscart (a diák-Oscart kapta meg, onnan jutott tovább – a szerk.), lehet, hogy ez is szerepet játszott a gondolkodásukban. 

Szamosi Zsófia a Mindenki című filmbenForrás: Meteor Film

Amikor a tízes Oscar-listára került a film, kérdeztem öntől, hogy megfogad-e valamit arra az esetre, ha a jelöltek közé kerül a filmje. Megfogadott valamit? 

Annyi feladat volt, hogy végül is nem tettem ilyen fogadalmat, most pedig további feladatok tornyosulnak előttem. Lesz mit teljesíteni fogadalmak nélkül is. 

Mi a következő teendő? 

Február 6-án lesz az Oscar-jelöltek ebédje, amin már kint kell lennem Los Angelesben. Ez lesz a következő nagy, izgalmas esemény. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK