Máté Bori és Natalie Portman ugyanazt a jó hírt kapta

2017.01.25. 19:15

Pár órával azután, hogy kiderült, Török Ferenc 1945 című új filmje a Berlinale Panorama szekciójában fog debütálni, egy újabb magyar rendező alkotásának berlini szerepléséről jött hír. A 26 éves Máté Bori The Headless Appearance című kísérleti rövidfilmje a Kritikusok Hete válogatásába került, a filmet először február 11-én vetítik majd le a német fővárosban rendezett rangos filmfesztiválon.

Máté BoriForrás: Máté Bori

Szintén ma jelentették be, hogy a berlini Kritikusok Hete programját a Planetarium című film fogja zárni, amelynek főszerepeit Natalie Portman és Johnny Depp 17 éves lánya, Lily-Rose Depp játssza. (Erről a filmről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

Lily-Rose Depp és Natalie Portman a Planetarium című filmbenForrás: Ad Vitam Distribution

Máté Bori alkotása, a The Headless Appearance egy kézzel festett absztrakt film, mely régi családi fotók negatívjaiból készült. A különböző anyagokkal kockánként megfestett és digitálisan animált alkotás a múló időnek állít emléket.

A fiatal rendező jelenleg az ELTE-BTK Filmelmélet, filmtörténet szakirányának hallgatója. Első két kísérleti filmjét Lichter Péterrel közösen készítette 2016-ban, a Berlinben vetített The Headless Appearance az első önálló alkotása. Az állami támogatás nélkül készült filmnek Berlinben lesz a nemzetközi premierje, illetve az első nyilvános vetítése.

A február 9-én induló Berlinalén több magyar vagy magyar vonatkozású filmet fognak bemutatni, a könnyebb áttekinthetőség kedvéért ezeket össze is gyűjtöm most egy praktikus listában:

  • Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje a versenyprogramban
  • Török Ferenc 1945 című filmje a Panorama szekcióban
  • Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje a Generation szekcióban
  • Máté Bori The Headless Appearance című kísérleti rövidfilmje a Kritikusok hetén
  • Palya Bea alakítja a címszereplő feleségét a Django című francia nyitó- és versenyfilmben
  • Mácsai Pál szerepel az Es war einmal in Deutschland... című német filmben, ami a Berlinale Special programjába került
  • Szintén a Berlinale Special válogatásában mutatják be Penélope Cruz Magyarországon forgatott Spanyolország királynője című filmjét