A Donnie Darko nem hirtelen lett elsöprő siker, szépen lassan találta meg rajongó közönségét, akik közül sokan a kedvenc filmjüknek tartják Richard Kelly időutazással és kamaszproblémákkal kibélelt sci-fijét. Jóleső élmény volt megtapasztalni, hogy a Donnie Darko Magyarországon is igazi kultfilmmé vált: néhány hónapja telt házzal ment az egyik budapesti moziban, akkora volt az érdeklődés, hogy újabb és újabb vetítéseket kellett meghirdetni belőle.

Jake Gyllenhaal, Jena Malone és James Duval a Donnie Darko című filmbenForrás: Mokép

Nagy rajongónak tartom magam, de így sem tudok maradéktalanul örülni Richard Kelly író-rendező bejelentésének, miszerint folytatást tervez a filmhez. „Úgy gondolom, hogy egy sokkal nagyobb és ambiciózusabb dolgot is létre lehet hozni ebben az univerzumban. Ez egy nagy és költséges terv, és azt hiszem, eljött az idő, hogy megcsináljuk. Biztos akarok lenni abban, hogy elegendő pénz jön össze, hogy ne kelljen kompromisszumokat kötni.”

Richard Kelly a Donnie Darko rendezői változatának premierjén Los Angelesben 2004-benForrás: Getty Images/AFP/2004 Getty Images/Vince Bucci

Ez így önmagában ígéretesnek hangzik, Kelly karrierjének későbbi alakulása viszont komoly kétségeket vet fel. A Donnie Darko után egyszer már megadatott neki, hogy relatíve sok pénzből dolgozzon, az eredmény a 2006-os A káosz birodalma című irdatlanul nagy zagyvaság lett, ami a költségvetése negyvenötödrészét hozta csak vissza a mozipénztárakban.

Az azóta eltelt tizenegy év alatt összesen egy filmet rendezett, 2009-ben a Cameron Diaz főszereplésével készült A doboz-t, amit annyira gyűlöltek a nézők, hogy a moziból távozva a lehető legrosszabb osztályzatot adták neki a CinemaScore szondáján.

James Mardsen és Cameron Diaz A doboz című filmbenForrás: Budapest Film

További aggodalomra ad okot, hogy 2004-ben kijött a Donnie Darkó-ból egy húsz perccel hosszabb, totál szájbarágós rendezői verzió, ami kiölt minden talányt a filmből. Ha a producerek nem lépnek időben közbe, és eredetileg ez a változat kerül a mozikba, valószínűleg most nem beszélnénk kultfilmként a Donnie Darkó-ról.

Amúgy 2009-ben már készült egy folytatás a Donnie Darkó-hoz S. Darko címmel, amely Donnie húgáról szólt, de Kellynek semmi köze nem volt hozzá, valószínűleg ezért sem hozta most szóba.