Egy feszült drámához nem kellenek látványos díszletek, néha egy közös vacsora, néhány tehetséges színész és a karaktereket összeugrasztó titkok jó ütemű adagolása is elég hozzá. Ezt bizonyítja a hazai mozikban nagy sikerrel futó Teljesen idegenek példája, és hasonló izgalmakra van kilátás a berlini filmfesztiválon debütáló The Dinner esetében.

Az előzetes humorral indít, hamar kiderül, hogy az egyik testvért alakító, elsősorban humoristaként ismert Steve Coogannek nincs sok kedve ahhoz, hogy egy asztalhoz üljön a bátyjával (Richard Gere) egy elegáns étteremben. „Olyan mintha elmennénk Franciaországba” – dicséri a vendéglőt a feleséget megformáló Laura Linney, „Igen, de a német megszállás idején” – vág vissza a férj.

Steve Coogan és Laura Linney a The Dinner című filmbenForrás: Tesuco

A testvérek között megszokott piszkálódást azonban hamarosan halálosan komoly dráma váltja fel, hiszen azért gyűlt össze a két házaspár, hogy megbeszéljék gyerekeik rettenetes tettéről és megoldást találjanak rá. Kiálljanak vele a nyilvánosság elé? Vagy inkább családon belül rendezzék el az ügyet? Ha jól raktam össze a puzzle-darabkákat, akkor egy rettenetesen nehéz morális dilemmával szembesülnek a szülők.

Engem már a felsorakoztatott színészekkel levett a lábamról a film – a Gere által eljátszott politikus feleségét a mindig rendkívüli alakításra képes Rebecca Hall játssza -, és az előzetes is olyan erős, hogy közben nem tudtam levenni a tekintetem a képernyőről. Tudni akarom a gyerekek szörnyű titkát, és hogy mihez kezdenek vele a szülők.

A The Dinner február 10-én debütál a berlini filmfesztiválon, majd május 5-től vetítik az amerikai mozik. Bízom benne, hogy Magyarországra is minél előbb eljut. A film Herman Koch regénye alapján készült, amely A vacsora címmel jelent meg nálunk.