A legszürkébb emberekben is csodálatos titkok rejtőznek és mély érzelmek munkálnak, ennek az ellentétnek a feszültségéről szól a Testről és lélekről című film – emelte ki Enyedi Ildikó rendező pénteken a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon az alkotás világpremierje előtt tartott sajtótájékoztatón.

A berlini filmfesztiválon pénteken reggel vetítették le először a sajtónak Enyedi Ildikó Testről és lélekről című szerelmesfilmjét. A sajtótájékoztatón a Berlinale versenyprogramjában részt vevő alkotás rendezője elmondta, hogy korábbi munkáitól eltérően a Testről és lélekről forgatókönyve nagyon gyorsan, alig néhány hét alatt elkészült, és alapgondolatát Nemes Nagy Ágnes Védd meg című versének néhány sora ihlette, amely tökéletesen ábrázolja mindazt a "titkot és szenvedélyt, amely mindannyiunkban megvan".

Enyedi Ildikó a Testről és lélekről berlini sajtótájékoztatójánForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Monika Skolimowska

A film két főhősében is, akik nagyon zárkózott emberek, de zártságuk mögött intenzív és mély érzelmek rejtőznek. "Minden a felszín alatt történik, ezért arra kellett törekedni, hogy minden a szememben jelenjen meg" – tette hozzá a női főhőst, Máriát alakító Borbély Alexandra, a Katona József Színház művésze.

A Testről és lélekről stábja (Tenki Réka, Enyedi Ildikó, Morcsányi Géza, Borbély Alexandra és Nagy Ervin) a berlini sajtótájékoztató előttForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Soeren Stache

A film Mária és Endre, két olyan ember találkozásáról szól, akik a nappali világban ugyan munkatársak, de nem igazán ismerik egymást, éjjelente viszont régóta ugyanazt az álmot álmodják.

Endrét Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója alakítja, akinek ez az első filmszerepe. Mint mondta, a forgatás felejthetetlen élmény volt, és "nagyon könnyű, mert csak a rendező instrukcióit kellett követnem, és ügyelnem arra, hogy ne lóbáljam folyton a kezem".

Morcsányi Géza a Testről és lélekről berlini sajtótájékoztatójánForrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

A Testről és lélekről egyszerű film, olyan "egyszerű emberekről szól, mint mi mindannyian" – húzta alá Enyedi Ildikó.

A Balázs Béla-díjas, érdemes művész filmjeivel több mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el korábban, szerepelt Cannes-ban (Az én XX. századom), Velencében (Bűvös vadász, Tamás és Juli), Locarnóban (Simon mágus) és más rangos fesztiválokon. Legutóbbi munkája a Terápia című HBO-sorozat volt, amelyet Gigor Attilával közösen rendezett.

Borbély Alexandra a Testről és lélekről című filmbenForrás: Mozinet
Egy seregnyi magyarra figyelnek most Berlinben
Rendkívül sok magyar filmet hívtak meg az idei berlini filmfesztiválra. Az Arany Medvéért versenyeznek Enyedi Ildikó szerelmes szarvasai, de a kopaszra borotvált Rudolf Pétert, a németül beszélő Mácsai Pált és Palya Beát is beválogatták a programba, sőt még az is kiderül, min ügyködött tavaly Penélope Cruz Magyarországon. Olvassa el összeállításunkat!

A Testről és lélekről március 2-ától már országosan látható lesz a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában; a világforgalmazó a Films Boutique.