Kiadták az elő magyar nyelvű előzetest Dragomán György nagy sikert aratott A fehér király című regényének a filmváltozatához. A disztópikus környezetben játszódó sci-fit neves külföldi színészekkel, viszont magyarországi helyszíneken, főként a Dunakanyarban vették fel. A trailerben is felismerhet ismerős vidékeket, melyeket egy fiktív diktatúra szimbólumaival, például egy hatalmas szoborral egészítettek ki.

A film főhőse a tizenkét éves Dzsátá (Lorenzo Allchurch), akinek az apját elhurcolják. Miközben az anyja (Agyness Deyn) megpróbál mindent, hogy a férjét kiszabadítsa, a fiú brutális kalandok egész sorába keveredik. Hasonló korú gyerekekkel kerül összetűzésbe, a nagyapjánál (Jonathan Pryce) pisztolyt nyomnak a kezébe, és ráordítanak, hogy tüzeljen, és annak a veszélye is fennáll, hogy átmossák az agyát.

Lorenzo Allchurch és Jonathan Pryce A fehér király című filmbenForrás: Fortissimo Films

Dragomán György könyve egymáshoz lazán fűződő novellák fűzéréből áll, érdekes lesz látni, hogy ezeket a történeteket vajon hogyan gyúrta össze egy egységes filmmé Alex Helfrecht és Jörg Tittel, A fehér király két rendezője. Dragomán műve Ceausescu Romániájában játszódott, az angliai rendezőpáros viszont kiemelte Dzsátát a kelet-európai valóságból és egy univerzális jegyekkel bíró diktatúrában helyezte el.

A fehér király világpremierét tavaly júniusban az edinburghi filmfesztiválon tartották, a magyar mozikban március 9-től lesz látható.