Szombaton este, miután a Berlinale zálógáláján a zsűrielnök, Paul Verhoeven (Showgirls) bejelentette, hogy a Testről és lélekről című magyar filmnek ítélték oda a fesztivál fődíját, a színpadra lépett Enyedi Ildikó rendező, és a film három producere, Muhi András, Mécs Mónika és Mesterházy Ernő.

Miközben Enyedi a köszönőbeszédét mondta, a közvetítés készítői jó érzékkel kétszer is (az 52. másodpercnél és 1:01-nél) ráirányították a kamerát a nézőtéren ülő két emberre: Enyedi fiára, Györgyre és Muhi lányára, Zsófiára (az ő jobbján ülő szakállas fiatalember Donáth Péter, a magyarhangya mozgalom társalapítója). Így mi is láthatjuk, amint a két büszke gyermek szerető szemekkel, meghatottan néz a szüleikre, amint azokat a világ egyik legrangosabb filmes eseményén ünneplik.

Muhi Zsófia és Droste György a Berlinale zárógáláján Enyedi Ildikó köszönőbeszéde alattForrás: Berlinale

Enyedi fia nem szakmabeli, ő számítógépes játékok tervezésével foglalkozik, Muhi Zsófia azonban a Testről és lélekről casting directora volt, a dicsőség így őt is megilleti. Szinte minden kritika kiemelte, mennyire erős volt az Arany Medve-díjas magyar film szereposztása.

Muhi Zsófia még nincs 24 éves, de a filmes karrierje elképesztő repülőrajtot vett. Tavaly júliusban Karlovy Varyban ő is a színpadon állt, amikor az Ernelláék Farkaséknál megkapta annak a fesztiválnak a fődíját, a Kristály Glóbuszt, ugyanis ő volt az egyik producere (és Hajdu Szabolcs rendező elmondása szerint "a motorja") a mindössze másfél millió forintból készült kamaradrámának. Tehát fontos alkotótárs volt két olyan filmben is, amely alig több mint fél éven belül megkapta egy-egy A listás nemzetközi filmfesztivál fődíját.

Török-Illyés Orsolya, Hajdu Zsiga, Hajdu Szabolcs, Puszta Ferenc, Muhi Zsófia és Hajdu Lujza a Karlovy Vary filmfesztivál díjkiosztó gálájának színpadánForrás: KVFF

Meg kell mutatnom még azt a bájos fotót is, amit a Berlinale hivatalos Twitterén posztoltak tegnap este. A kép mellé fűzött megjegyzés tanúsága szerint a díjkiosztó utáni sajtótájékoztató alatt Enyedi Ildikó a fiára bízta az Arany Medvéjét.