Nézze meg az Arany Medve-díjas magyar film egyik kulcsjelenetét!

2017.02.19. 00:29

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjének – amely szombaton este elnyerte a világ egyik legrangosabb filmes elismerését, a Berlinale Arany Medve-díját – két főhőse ugyanannál a vágóhídnál dolgozik. A középkorú Endre (Morcsányi Géza) gazdasági igazgatóként, a fiatal Mária (Borbély Alexandra) minőségellenőrként. 

Morcsányi Géza és Borbély Alexandra a Testről és lélekről című filmbenForrás: Mozinet

Az életben nagyon különböző emberek, mégis összeköti őket a visszatérő álmuk, amelyben szarvas képében találkoznak az erdőben, és szeretik egymást. Az alábbi videóban a film egyik kulcsjelenetét nézheti meg, amelyben a főhősök először beszélnek nyíltan egymással, miután kiderült számukra az őket összekötő különös kapocs. 

Ez a jelenet közvetlenül az után játszódik, hogy egy pszichológusnő (Tenki Réka) mindenkivel elvégzett egy tesztet a vágóhídon, mert egy bűncselekménynek próbál utánajárni. A rutinkérdések között szerepelt, hogy ki mit álmodott aznap éjjel, és amikor szembesül vele, hogy két dolgozó ugyanazt álmodta, azt hiszi, összebeszéltek, és meg akarták őt tréfálni. 

Visszahívja Endrét és Máriát, szembesíti őket az egyezéssel, de persze értetlenül állnak előtte. Amikor a pszichológus elengedi őket, kint megállnak a gyár udvarán, és rögtön kipróbálják, hogy tényleg ugyanazt álmodták-e. Utána a következő éjszakai álmuk következik, amit szintén egyeztetnek másnap. 

Morcsányi Géza és Borbély Alexandra a Testről és lélekről című filmbenForrás: Mozinet
Ennyi szépségtől elakad a szavunk
Elképzelhetetlen, hogy a Testről és lélekről bárkit is hidegen hagyjon: annyira szépen felépített, gondosan véghezvitt, érzékeny film, hogy a Berlinale közönsége egy emberként sóhajtozott, kuncogott és szurkolt érte, és a végén nagy megelégedéssel nyugtázta, hogy igenis van még miért élni és szeretni. Olvassa el kritikánkat!

A Filmalap támogatásával készült Testről és lélekről lesz a február 27-én induló Magyar Filmhét nyitófilmje, majd március 2-ától kezdik el vetíteni a hazai mozik. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK