Matt Damon nagyot bukott, de volt, aki még nála is nagyobbat

2017.02.20. 12:40

Három új filmet indítottak útjára sok moziban a hétvégén Amerikában, mindhárom leszerepelt. Matt Damon kínai szörnyvadászos szuperprodukciója, A Nagy Fal csak a toplista harmadik helyére tudott felkapaszkodni 18 millió dolláros bevétellel, ami nagyon harmatos kezdés, tekintve, hogy a film 150 millióba került (és akkor a marketingköltséget még nem is számoltuk bele).

Matt Damon A Nagy Fal című filmbenForrás: UIP Dunafilm

A Nagy Fal az első nagyszabású közös kínai–amerikai produkció, és Damon szerepeltetése a híres kínai színészek mellett nyilván azt volt hivatott biztosítani, hogy a film mindkét piacon hatalmasat kaszáljon. A kínai mozinézők meg is tették, amit vártak tőlük, 170 millió dollár értékben váltottak jegyet A Nagy Fal-ra, de úgy látszik, az amerikaiak érdeklődését nem sikerült kellő mértékben felkelteni.

Sokkal többet vártak Ice Cube és Charlie Day Pofoncsata című komédiájától is, ami a 25 millió dolláros költségvetésének pont a felét tudta csak begyűjteni a nyitóhétvégéjén. Az új bemutatók közül a legnagyobbat azonban A Karib-tenger kalózai első három részét jegyző Gore Verbinski bizarr horrorfilmje, Az egészség ellenszere zakózott. Az érthetetlen módon két és fél órásra nyújtott alkotás 4,7 millió dollárt hozott – ezzel a stúdiónak még annyi sem jött vissza, amennyit egyedül a film Super Bowl-hirdetésére költött, nemhogy a 40 milliós bekerülési költség.

A sötét ötven árnyalata már a nyitóhétvégéjén is csak közel feleannyi pénzt szedett be, mint az erotikus sorozat két évvel ezelőtti első része, a második hétvégéjén pedig 55 százalékkal esett vissza az érdeklődés Ana és Christian újabb szexuális kalandjai iránt. Aggodalomra azonban nincs okuk az alkotóknak, az 55 millió dollárból készült második rész világszinten már 276 milliós bevételt tudhat magáénak.

Dakota Johnson és Jamie Dornan A sötét ötven árnyalata című filmbenForrás: UIP Dunafilm

Már második hete a Lego Batman – A film a legnépszerűbb film Amerikában, amelynek az összbevételét már csak egy hajszál választja el a 100 milliótól.

Keanu Reeves nagy visszatéréseként ünnepelték három éve a John Wick című akciócsodát, de a folytatás a 43 millió dollárt begyűjtő első résznél is népszerűbbnek bizonyult: a John Wick: 2. felvonás-ra tíz nap alatt már 58 milliót költöttek az amerikai mozinézők.

Tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. Lego Batman – A film ($34,2 / $98,7)
2. A sötét ötven árnyalata ($20,9 / $89,6)
3. A nagy Fal ($18 / $18)
4. John Wick: 2. felvonás ($16,5 / $58,6)
5. Pofoncsata ($12 / $12)
6. A számolás joga ($7,1 / $142,5)
7. Széttörve ($7 / $123,6)
8. Egy kutya négy élete ($5,5/ $50,6)
9. Kaliforniai álom ($4,5 / $133,5)
10. Az egészség ellenszere ($4,2 / $4,2)