Isabelle Huppert a francia Oscart is megnyerte

Isabelle Huppert
Vágólapra másolva!
42. alkalommal osztották ki a César-díjakat, a francia filmakadémia az Elle-t választotta meg a legjobb filmnek, a Golden Globe után ismét kitüntették Isabelle Huppert színésznőt. A legtöbb kitüntetést az Ez csak a világ vége és a Divines zsebelte be, a humorért George Clooney és Jean Dujardin felelt a díjkiosztón.
Vágólapra másolva!

Paul Verhoeven fekete humorú thrillere, az Elle két fontos elismerést kapott a francia Oscarnak is nevezett César-gálán február 24-én este. A legjobb film díja mellett Isabelle Huppert is győzedelmeskedett a női főszereplők versenyében.A francia-német koprodukcióban, de 80 százalékban francia részvétellel készült alkotásban Huppert egy videojátékok gyártásával foglalkozó üzletasszonyt alakít, akit egy este az otthonában megerőszakol egy álarcos férfi.

Isabelle Huppert a 42. César-gálán Forrás: AFP/Bertrand Guay

A francia színésznő a Golden Globe-gáláról is díjjal távozott január elején, vasárnap este pedig akár Oscart is nyerhet Emma Stone és Natalie Portman ellenében. Az Elle a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díj után a César fődíját is elnyerte, Oscarra viszont – nagy meglepetésre - nem jelölték.

Paul Verhoeven a legjobb filmnek járó díjjal a 42. César-gálán Forrás: AFP/Thomas Samson

A 78 éves Paul Verhoevennek az amerikai munkáit, a Robotzsaru-t, az Emlékmás-t és az Elemi ösztön-t ismerik a legtöbben. A holland rendezőnek az Elle az első francia nyelvű alkotása, előtte egy világháborús drámával, a 2006-os Fekete könyv-vel jelentkezett.

A legtöbb díjat, szám szerint hármat Xavier Dolan családi drámája,a Magyarországon is vetített Ez csak a világ vége és a pozitív energiáktól kicsattanó, két külvárosi lány barátságáról szóló Divines kapta.

Xavier Dolan a 42. César-gálán Forrás: AFP/Thomas Samson

Az Ez csak a világ vége a legjobb rendező, a legjobb vágás és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában győzött, az első két elismerés Xavier Dolant illette, a harmadikat Gaspard Ulliel vette át. A magyar mozikban is bemutatott drámában Louis, az író több mint tíz év után tér vissza szülővárosába és közli családjával, hogy hamarosan meg fog halni. A filmben olyan francia sztárok vállaltak szerepet, mint Marion Cotillard, Vincent Cassel és Léa Seydoux.

A Divines Cannes-ban elnyerte a legjobb elsőfilmnek járó Arany-Kamera díjat, és most, a César-gálán is megválasztották a legjobb debütáló nagyjátékfilmnek. Ezen kívül a Deborah Lukumena alakítását díjazták a legjobb női mellékszereplő kategóriájában, illetve Oulaya Amamrát kikiáltották az év női felfedezettjének.

Oulaya Amamra a 42. César-gálán Forrás: AFP/Thomas Samson

A legjobb külföldi filmnek Ken Loach angol rendező Én, Daniel Blake című drámáját választották, George Clooney pedig az életműért járó tiszteletbeli Césart vehetett át a 42. alkalommal megrendezett gálán.

Clooney-nak Jean Dujardin adta át a díjat, majd sokszor megnevettette azzal a közönséget, hogy nagy szabadsággal fordította le franciára az amerikai filmsztár köszönőbeszédét. Clooney például arról is beszélt, hogy nagyszerű rendezőkkel dolgozhatott együtt, akik inspirálták és megtanították arra, hogy nagy megtiszteltetést jelent, ha valaki filmeket készíthet.

A legnagyobb ünneplést a gálán Jean-Paul Belmondo kapta. Erre hamarosan bővebben is visszatérünk egy újabb cikkben.