Mi is láthatjuk az év horrorszenzációját!

Tűnj el!
Vágólapra másolva!
Az év eddigi legnagyobb meglepetéssikerét a Tűnj el! (Get Out) című horror érte el: a mindössze 4,5 millió dollárból készült film másfél hét alatt a költségvetése közel hússzorosát hozta vissza csak Amerikában, és a kritikusok is egyöntetűen ajnározzák. Nemsokára mi is megtudjuk, túléli-e az anyósjelölt-látogatást a pórul járt fekete fiatalember.
Vágólapra másolva!

Jordan Peele neve itthon legfeljebb azoknak mondhat bármit, akik nézték a Key & Peele című zseniális szkeccssorozatot. A címben szereplő komikusduó egyik fele februárban mutatkozott be író-rendezőként Amerikában első nagyjátékfilmjével, a Tűnj el!-lel, ami a várakozásokkal ellentétben nem a nevettetésre, hanem a paráztatásra helyezi a hangsúlyt. Míg Jordan Peele és Keegan Michael-Key közös projektjét, a cicás-gengszteres Keanu-t nem hozták be Magyarországra, a Tűnj el! talált magyar forgalmazót: április 20-ától láthatjuk a hazai mozikban.

Daniel Kaluuya és Allison Williams a Tűnj el! című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A szatirikus élű horrorfilm a Találd ki, ki jön vacsorára! premisszáját öltözteti ijesztőbb köntösbe: egy színes bőrű srácot (Daniel Kaluuya a Sicarió-ból) először viszi haza hófehér, konzervatív déli családjához a barátnője, a Csajok-ból ismerős Allison Williams. Ilyenkor persze benne van a pakliban egy-két burkoltan rasszista megjegyzés a vacsoraasztal körül a bunkó rokonoktól, a gyanútlan fiút azonban egy fokkal durvább veszély fenyegeti: az életére törnek, le akarják vadászni, vagy agymosás alá vetni, mint a többi feketét a birtokon.

A filmhez kiadott, meglehetősen spoileresnek tűnő előzetes nem fukarkodik a jump scare-ekkel, és villámgyorsan átcsap totális őrületbe, de azért azt is biztosra vehetjük, hogy az ijesztgetések mögött megbúvó szociológiai jelentésréteg sem marad kiaknázatlan.

Peele a sorozata szkeccseiben egyébként már előszeretettel játszott betegebb figurákat – pszichopata sorozatgyilkosokat, ördögi gyerekeket –, de így is ritkaságszámba megy, hogy egy komikusi vénájáról ismert művész homlokegyenest ellenkező hangvételű zsánerbe kiránduljon első filmjével. Bár persze, a nevetés is ösztönös reakció, akárcsak a rémület, és a jelek szerint Peele mindkettőt mesterien tudja előcsalni a nézőből.

Bradley Whitford és Catherine Keener a Tűnj el! című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A film az USA-ban ugyanis bombasikert aratott: tíz nap alatt a gyártási költsége közel hússzorosát hozta vissza, és a második hétvégéjén is csak 15 százalékot veszített a közönségéből (ebben a műfajban legtöbbször 50-60 százalékot szokott visszaesni az érdeklődés a második hétvégén).

A kritikusok is imádják a Tűnj el!-t, a Rotten Tomatoes oldalán jelenleg 99 százalékon áll a film, egyetlenegy negatív értékeléssel – az is Armond White-tól jött, aki sportot űz abból, hogy mindig szembemegy a közízléssel.