Uma Thurman meggyilkolása miatt sok ember ki fog bukni

2017.03.09. 17:40

Lars von Trier a héten kezdte el forgatni új filmjét, a The House That Jack Built-et, amely egy sorozatgyilkos fejlődéséről szól. A svédországi forgatás helyszínén sajtótájékoztatót tartott Lars Von Trier, akinél ez egy veszélyes műfaj: hat éve Hitlerrel viccelődött Cannes-ban, szarkasztikus humorára azonban nem volt vevő a fesztivál, és azóta sem hívták vissza.

Lars von Trier a The House That Jack Built című film forgatásán - a képre kattintva galéria nyílikForrás: Vertigo Média

Von Trier a film két szereplőjével, a sorozatgyilkost megformáló Matt Dillonnal és az első áldozatot játszó Uma Thurmannel jelent meg a sajtó előtt. A dán rendező a cannes-i eset óta először beszélt nyilvánosan, feltűnően izgult, de ettől még a humora ugyanolyan belemenős volt, mint régen - derült ki a Screen Daily beszámolójából.

Trier túl van már pár megosztó és botrányos filmen, de úgy tűnik, hogy a The House That Jack Built lesz az eddigi legbrutálisabb alkotása, amelyet még olyan színészek is visszadobtak, akiknek amúgy minden vágyuk von Trierrel dolgozni. „Azért esett a választásom Mattre és Umára, mert nyilvánvalóan nem tudnak olvasni” – viccelődött az Antikrisztus és A nimfomániás rendezője.

Felidézte, hogy sok színésznek elküldték a forgatókönyvet, de legtöbbször azt a választ kapták, hogy Trierrel szívesen dolgoznának, de erre a filmre nem hajlandóak. Végül Dillon és Thurman igent mondott, amit a rendező csak nehezen akart elhinni. „Azt hiszem, tesztelni kellene az olvasási képességüket.”

Matt Dillon, Lars von Trier és Uma Thurman a The House That Jack Built című film sajtótájékoztatóján - a képre kattintva galéria nyílikForrás: Vertigo Média

Vajon mi lehet ebben a filmben, ami még a rendezőét rajongó színészeket is elriasztotta? Jelenleg annyi tudható, hogy tizenkét évet ölel fel, és a főszereplő öt kulcsfontosságú gyilkosságára koncentrál. Thurman mellett Sofie Grabol, az Egy gyilkos ügy című dán sorozat főszereplője, illetve a Mad Max: A harag útjá-ból ismert Riley Keough is a sorozatgyilkos áldozatát játssza majd.

Trier azt is elárulta az újságíróknak, hogy lát hasonlóságot a sorozatgyilkosság és a művészi alkotómunka között, „mindkét dolog műveléséhez cinikusnak kell lenni”. A dán rendező azt tervezi, hogy ezzel a filmjével fog visszatérni, elmondása szerint már beszélgetett is erről a szervezőkkel.