Egyre valószínűbb, hogy a Szárnyas fejvadász 2-ben is lesz magyar szöveg

2017.03.15. 12:05

A Szárnyas fejvadász 2049-ben a Harrison Ford által megformált Rick Deckardon kívül egy másik régi ismerős, a magyarul káromkodó Edwardo Gaff is fel fog tűnni. Az információt maga a karaktert játszó színész, Edward James Olmos kotyogta ki, aki eddig hallgatott a közreműködésről, és az sem szivárgott ki, hogy a budapesti forgatáson is itt volt.

Edward James Olmos és Harrison Ford a Szárnyas fejvadász című filmbenForrás: AFP

„Hét oldalas titoktartási szerződést írtam alá. Én, a menedzserem, az ügynököm, mindenki. Nem beszélhetem róla” – mesélte el a Trendtalk show-ban, hogy miért titkolózott mostanáig. A szerepéről meglehetősen homályosan fogalmazott, azért fog megint előkerülni Gaff karaktere, mert valaki a múltat kutatja.

A szerepem hasonló lesz, mint az eredetiben. Abban négy jelenetem volt, a mostaniban egyben bukkanok fel, de az megint csak egy megrendítő jelenet lesz.

Olmos nem túlzott, hiába volt aprócska szerepe az eredetiben, az ennek ellenére felejthetetlen volt. Ő volt az, aki keveréknyelven szólt oda az utcán étkező Deckardhoz, amibe egy kis magyart is kevert: Lófaszt! Nehogy már! Te vagy a Blade, Blade Runner! A sci-fi emlékezetes fináléjában pedig ő mondja ki a film egyik kulcsmondatát, amelyet Deckardnak címez, és a replikánsnőre utal vele: Kár, hogy nem fog élni. Na de hát ki fog?

Olmos nem tud magyarul, ő maga nézett utána a szavaknak és alkotta meg a filmben elhangzó pár mondatot, amelyben több nyelvet kevert össze. Ezt a keveréknyelvet cityspeaknek hívják a Szárnyas fejvadász univerzumában, és remélhetőleg a folytatásból sem fog hiányozni.

A színésznek apai részről vannak magyar zsidó ősei, akik az üldöztetések elől Mexikóba emigráltak. Edward James Olmos már Amerikában született. A budapesti forgatás remélhetőleg arra késztette, hogy ismét magyar szavakat keverjen a szövegébe. Ezúttal ráadásul rengeteg olyan ember volt a közelében, akiktől meg tudta kérdezni, hogy ezt vagy azt hogy mondják magyarul.

Edward James Olmos 2016. október 9-én a Latinos de Hoy-gálán HollywoodbanForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Mintaha Neslihan Eroglu

A Szárnyas fejvadász 2049 október 5-től lesz látható a mozikban.