Döbbenetesen erősen indult A szépség és a szörnyeteg

2017.03.19. 20:33

Borítékolható volt, hogy az Emma Watson főszereplésével készült A szépség és a szörnyeteg kasszát fog robbantani, de a siker nagysága még így is meghökkentő. 170 millió dolláral nyitott a Disney-mese Amerikában, ami azt jelenti, hogy nem csupán a többi élő szereplős Disney-feldolgozást múlta felül könnyedén (az eddigi rekorder, A dzsungel könyve 103 millióval rajtolt el tavaly), hanem minden idők hetedik legjobb amerikai nyitóhétvégéjével büszkélkedhet.

Dan Stevens és Emma Watson A szépség és a szörnyeteg című filmbenForrás: Fórum Hungary

Megelőzte például a tavalyi év legjobb nyitóhétvégéjét produkáló Zsivány Egyes-t, és kevesebb mint egymillió dollárral, de Emma Watson eddigi legsikeresebb nyitányát, a Harry Potter-sorozat utolsó részét is felülmúlta. A nyári moziszezonon kívül mindössze egy film gyűjtött több pénzt egyetlen hétvége leforgása alatt, ez pedig a Star Wars: Az ébredő Erő volt. A szépség és a szörnyeteg három rekordot is megdöntött: az övé lett a legjobb márciusi nyitás, a legjobban nyitó musical, illetve a legjobban nyitó PG korhatár-besorolású film címe is.

A szépség és a szörnyeteg Amerikán kívül is hatalmas sikert aratott: a többi országban 180 milliót termelt, vagyis világszinten már 350 milliónál tart. Ez minden idők tizennegyedik legjobb globális nyitása, és innen már szinte biztos, hogy el fog jutni az egymilliárd dolláros bevételi álomhatárig. Az előtte álló filmek közül ez csak a Pókember 3-nak és a pocsék kritikákat kapó Batman Superman ellen című szuperprodukciónak nem sikerült.

A többi nagy stúdió kitért A szépség és a szörnyeteg elől, egyedül egy gyilkolászós thriller indult el széles körű terítésben. A The Belko Experiment egy bizarr emberkísérletet mesél el, amelyben a toronyházba bezárt emberek csak úgy szabadulhatnak ki, ha vad mészárlásba kezdenek. Bátran kijelenthető, hogy A szépség és a szörnyeteg nem szipkázott el nézőket az 5 millióba került The Belko Experiment elől, amely 4,1 millióval zárta a hétvégét.

Öt moziban engedték útjára Amerikában a T2 Trainspotting-ot, és a jövőre nézve biztató, hogy máris hozott 180 ezer dollárt, ami egy mozira leosztva 36 ezer dollárt jelent.

Michael Fassbender és Natalie Portman a Song to Song című filmbenForrás: Broad Green Pictures

Terrence Malick legújabb filmje, a négy moziban bemutatott Song to Song viszont bajban van, mivel mozinként 13 486 dollárt, azaz összesen csak 53 945 dollárt tudott összeszedni. Eddig reménykedtünk abban, hogy a Ryan Gosling, Rooney Mara, Michael Fassbender és Natalie Portman főszereplésével készült filmet mi is moziban láthatjuk majd, de a vegyes kritikák (a Rotten Tomatoeson 61 százalékon áll) és a gyenge nyitóhétvége után már egyre valószínűtlenebbnek tűnik a magyarországi forgalmazás (a mester előző opusza, a Knight of Cups jobban kezdett ennél, és azt sem mutatták be nálunk).

Tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. A szépség és a szörnyeteg ($170 / $170)
2. Kong: Koponya-sziget ($28,9 / $110,1)
3. Logan ($17,5 / $184)
4. Tűnj el! ($13,2 / $133,1)
5. The Shack ($6,1 / $42,6)
6. Lego Batman – A film ($4,7 / $167,4)
7. The Belko Experiment ($4,1 / $4,1)
8. A számolás joga ($1,5 / $165,6)
9. John Wick: 2. felvonás ($1,2 / $89,8)
10. Before I Fall ($1 / $11,3)