Mi jön a halál után? Az Oscar-jelölt Rooney Mara és a friss Oscar-díjas Casey Affleck második közös filmje, az A Ghost Story szerint fehér lepedőbe burkolva és két kivágott lyukkal a szemünk helyén térnek vissza azok, akiknek még dolguk van a Földön. Vígjátéknak hangzik, pedig a legkevésbé sem az, hanem egy költői elmélkedés szerelemről és bánatról.

David Lowery egyszer már forgatott együtt a két színészről az Ain’t Them Bodies Saints egy Terrence Malick által inspirált Bonnie és Clyde-történet volt, és az intimitást árasztó előzetes alapján az A Ghost Story is magán viseli a Mennyei napok és Az őrület határán rendezőjének stílusjegyeit, itt  is egy fiatal, bánatos arcú nő andalog az aranybarna mezőkön és egy üres házban. Fontos különbség viszont, hogy a halott férje újból és újból feltűnik mögötte.

Rooney Mara az A Ghost Story című filmbenForrás: A24

A januári Sundance filmfesztivál egyik legjobban fogadott filmje volt A Ghost Story, a kritikusok is csupa jókat írtak róla. A Variety kritikusa arra figyelmeztet, hogy ez távolról sem egy szokványos kísértethorror, nem fog tőle senki félni, viszont még sokáig kísérteni fogja a művészfilmekre fogékony közönséget.

A film ötlete egy feleségével lefolytatott vita után fogant meg David Lowery-ben. A rendező nem akarta otthagyni a régi házukat, ahol nem csupán a közös emlékeiket visszhangozták a falak, hanem azt érezte, hogy a korábbi lakók emlékei is eljutnak hozzá. A Ghost Story is ide-oda fog ugrálni az időben, és a ház többi lakójára is hatással lesz majd a szellem.

Lowery legutóbbi filmjét, az Elliott, a sárkány-t a magyar mozik is bemutatták, és a tavalyi év egyik kellemes meglepetése volt. Arra nem látunk esélyt, hogy A Ghost Story is rendes moziforgalmazásba kerüljön nálunk, de abban lehet bízni, hogy a közeljövőben valamelyik fesztivál, mondjuk a miskolci CineFest elhozza Magyarországra. 

Moziplakát az A Ghost Story című filmhezForrás: A24