Meghalt Gilbert Grape édesanyja

2017.03.29. 10:36

Hatvankilenc éves korában meghalt Darlene Cates, aki Johnny Depp és Leonardo DiCaprio édesanyját játszotta a Magyarországon is népszerű Gilbert Grape című drámában. A színésznő halálhírét a lánya, Sheri Cates Morgan jelentette be a Facebookon: „Némileg váratlanul, békésen, az álmában halt meg vasárnap reggel, március 26-án.” 

Catest az eredeti könyv szerzője és a film forgatókönyvírója, Peter Hedges fedezte fel, egy talk show-ban látta őt szerepelni, amelynek így szólt a napi témája: „Túl nehezek ahhoz, hogy elhagyják a házukat.” Cates a show felvétele előtt két éven át az ágyhoz volt kötve egy betegség miatt, és csak akkor hagyta el a házat, amikor az orvoshoz ment. 

Johnny Depp és Darlene Cates a Gilbert Grape című filmbenForrás: AFP

A Gilbert Grape egyik legemlékezetesebb karakterét játszotta el, egy gyerekeit elhanyagoló anyát, aki a férje öngyilkossága óta nem nagyon csinált mást, csak ült a fotelben, bámulta a tévét, és evett. Helyette a Johnny Depp által megformált címszereplő vette át a családfői feladatokat, ő gondoskodott az értelmi fogyatékos öccséről, Arnie-ról. A kamasz srác eljátszásáért Leonardo DiCapriót Oscarra jelölték. 

A színésznőről Leonardo DiCaprio is megemlékezett: „Darlene volt a legjobb filmbéli anya, akivel együtt dolgoztam. Megnyerő személyisége és fantasztikus tehetsége tovább fog élni azokban, akik ismerték őt, és azokban, akik szerették a munkáit. Gondolataimban és imáimban együtt vagyok a családdal ebben a nehéz időszakban.” 

Cates legjobb pillanatait a Gilbert Grape-ből egy videóban is összegyűjtötték, később feltűnt az Angyali érintés és a Picket Fences című tévésorozatokban, valamint a 2001-s Wolf Girl című tévéfilmben is szerepelt. Cates 2012-ben arról számolt be a Dallas Morning News-ban, hogy lefogyott 108 kilót, és azt tervezi, hogy ismét megpróbálkozik a színészettel. Később valóban játszott egy filmben, az Eric Roberts főszereplésével készült Billboard-ban lesz látható, amit az idén mutatnak majd be.