A napokban kezdte el forgatni második mozifilmjét Ujj Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér rendezője. A cseppet sem Google-barát X. címen futó projekt egy fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimi lesz, amelynek főszerepét a Liza címszereplője és Ujj Mészáros élettársa, Balsai Móni alakítja. A filmből kiadtak egy hangulatos fotót is, ami némi magyarázatot ad a címre.

Egy kocka a X. című filmbőlFotó: Pintér Leo

A X. főhőse Éva (Balsai Móni), a gyermekét egyedül nevelő, pszichésen kissé labilis nyomozónő, aki több furcsa halálesetet fedez fel az osztályára kerülő ügyek között. Első ránézésre mindegyik öngyilkosság vagy baleset, de Éva több apró részletre is felfigyel, melyek alapján arra gyanakszik, hogy valójában nagyon profin álcázott gyilkosságokról van szó. A bűnügyi igazgató nem kívánja bolygatni a már lezárt aktákat, de az új kolléga, Péter (Schmied Zoltán) egy friss eset kapcsán Éva mellé áll. A fordulatokban bővelkedő, szövevényes krimiben lassan senki sem az, aminek látszik, a bűnügyi történet mögött pedig egy megrendítő családi dráma is körvonalazódik.

Balsai Móni és Ujj Mészáros Károly a Liza, a rókatündér forgatásánFotó: Mudra László

A forgatás előreláthatólag két hónapig tart Budapesten, és többek között olyan helyszíneken zajlik majd, mint a Gellérthegy vagy a rendőrség Teve utcai székházának teteje, de a stáb Zuglóban és egy csepeli gyártelepen is vesz majd fel jeleneteket.

Balsaihoz hasonlóan nyomozót alakít majd a színésznő két Liza-béli szereplőtársa, Schmied Zoltán és Bede-Fazekas Szabolcs, illetve főszerepben láthatjuk Kulka Jánost, aki a tavaly áprilisban kapott agyvérzése után ebben a filmben tér vissza először a mozivászonra (viszont megszólalni nem fog). A további szerepekben olyan ismert színészek tűnnek fel, mint Básti Juli, Hámori Ildikó, Szirtes Ági, Fekete Ernő és Szabó Győző.

Balsai Móni és Bede-Fazekas Szabolcs a Liza, a rókatündér című filmbenForrás: A Company Hungary

"A X. skandináv típusú, sodró, gyors ritmusú, erős vizuális világú, nagyon izgalmas, látványos és fordulatos krimi lesz" - ígéri a rendező, aki a forgatókönyvet a Kincsem-et is jegyző Hegedűs Bálinttal együtt írta. A Filmalap 489 millió forintos gyártási támogatásával készült film várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.

A produkció nem árulta el, hogy kicsoda a bőrkabátos, tetovált nyakú fickó a fenti a fotón, de a felnyírt frizurájából és a füle formájából a Kincsem-ben Ferenc Józsefet alakító Fekete Ernőre tippelünk.