Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. A kilencvenes években olyan barátnőről álmodoztunk, mint amilyen Meg Ryan volt. Elragadó, szellemes és bohókás jelenség volt a filmvásznon, de messze nem ez volt az egyetlen arca. Több alkalommal is előtört belőle a szexi vadmacska: ágyba bújt a The Doors legendás énekesét eljátszó Val Kilmerrel, Mark Ruffalóval pedig egy túlfűtött erotikus thrillerben durvult.

 

#112 - Meg Ryan (Az ígéret földje, The Doors, Hús és vér, Nyílt seb)

Meg Ryannél nem az a kérdés, hogy belezúgott-e az ember, hanem az, hogy mikor. Engem viszonylag későn varázsolt el, A szerelem hálójában idején találkoztam először az általa megtestesített, néha tündéri, máskor durcás, jólesően igazinak tűnő nőtípussal. Az volt a nagy trükk, hogy a romantikus vígjátékokból ismert Meg Ryan sosem tűnt elérhetetlennek, az embernek az a benyomása volt, hogy őt is összehozhatja a szerencse egy hozzá hasonló nővel.

Tom Hanks és Meg Ryan A szerelem hálójában idejénForrás: InterCom

A színésznő az 1989-es Harry és Sally-vel vált híressé, ez a film tette a romantikus vígjátékok csacska királynőjévé, és az egyik legtöbbet idézett jelenete is ebből az alkotásból származik: amikor orgazmust színlel egy zsúfolt étteremben ülve.

Persze nem a Harry és Sally-vel kezdődött el a karrierje, már a Top Gun-ban is felbukkant, ő játszotta Anthony Edwards feleségét, és ő ordította a film egyik híres mondatát: „Vagy ágyba viszel, vagy tűnj el örökre!”

A sztárság felé vezető út egyik fontos állomása volt a Sundance fesztivál által támogatott Az ígéret földje című független film, amelyben Kiefer Sutherland kiszámíthatatlanul viselkedő barátnőjét alakította. A férfi szokatlan helyét és módját választotta a lánykérésnek, de a jelenet leginkább Ryan hatalmas tetoválása és színes haja miatt válik emlékezetessé. 

A Harry és Sally után a The Doors legendás frontemberének, a huszonhét évesen elhunyt Jim Morrisonnak a barátnőjét játszotta el. Oliver Stone életrajzi filmje kettejük viharos kapcsolatára is kitért: az alábbi részletben a barátnő, azaz Pamela Courson az ágyban babusgatja a tépelődő rocksztárt. Val Kilmer Meg Ryan mellei között próbál nyugalomra lelni, a rocksztárlét azonban nem fér össze a monogámiával, később már egy másik nő térdel le elé a liftben.

A szerelem hullámhosszán évében, 1993-ban egy sokkal kevésbé ismert filmben, az Azok a csodálatos Baker fiúk rendezőjének Hús és vér című kisvárosi noirjában is feltűnt. Egy texasi nőt alakított, aki egyre közelebb kerül egy magányos kamionsofőrhöz (akit Ryan akkori férje, Dennis Quaid formált meg), nem is sejtve, hogy gyerekként, egy brutális rablógyilkosság során egyszer már találkoztak. Ryan ízléstelen, boom-boom feliratú, piros melltartót viselve nyit ajtót, de hirtelen hangulatingadozásai és a déli akcentusa így is lenyűgöző, és arra sem kell sokat várni, hogy fedetlen keblekkel mutatkozzon.

Már ebből a csak néhány filmjét felvillantó összeállításból is kiderül, hogy Meg Ryant ugyan a romantikus vígjátékok habókos és elragadó főhősnőjével azonosítjuk, de ő számos más műfajban is kipróbálta magát. A 2003-as Nyílt seb című erotikus thriller például egyenesen sokkoló lehetett azoknak, akik a színésznőt csak a Francia csók-ból és a többi bájos szerelmi történetből ismerték.

Nicole Kidman helyére ugrott be, és egy gyilkossági ügybe keveredett nyelvészprofesszort alakított, aki újból és újból lefekszik a durvulásra hajlamos rendőrtiszttel (Mark Ruffalo). Annak ellenére is ágyba bújik vele, hogy közben azt gyanítja, valójában a férfi követhette el a brutális gyilkosságokat.

A kétezres években már sokkal kevesebb filmben játszott, és egyikkel sem tudott számottevő sikert elérni. A 2009-es Rabul ejtő szerelem után hat évre el is tűnt a mozikból – csak tévésorozatokban volt látható –, majd élete első rendezésével, az Ithacá-val tért vissza, amelyben egy epizódszerepben híres korábbi partnere, Tom Hanks is felbukkant.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#111 - Kelly Preston
#110 - Catherine Zeta-Jones
#109 - Kelly LeBrock
#108 - Annette Bening
#107 - Pamela Anderson
#106 - Naomi Watts
#105 - Teresa Palmer
#104 - Linda Fiorentino
#103 - Carole Buquet
#102 - Daryl Hannah
#101 - Mary Elizabeth Mastrantonio
#100 - A húsz legszebb pucérkodás magyar filmben
#99 - Kate Beckinsale
#98 - Milla Jovovich
#97 - Joan Severance
#96 - Malin Akerman
#95 - Anne Parillaud
#94 - Jessica Biel
#93 - Diane Lane
#92 - Görög Zita
#91 - Eva Mendes
#90 - Clémence Poésy
#89 - Ubrankovics Júlia
#88 - Margot Robbie
#87 - Violante Placido
#86 - Audrey Tautou 
#85 - Bordán Lili
#84 - Penelope Ann Miller
#83 - Jennifer Lopez
#82 - Olga Kurylenko
#81 - Diane Kruger
#80 - Marozsán Erika
#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates