John Malkovich 200 ezer forintért vett kovácsoltvas cuccokat Budapesten

2017.04.06. 13:35

Nemrég Budapesten járt John Malkovich, kedd este lépett a Művészetek Palotája színpadára a Just Call Me God – A diktátor utolsó beszéde című darab főszerepében. Az előadás előtti órákban a Veszedelmes viszonyok és a Célkeresztben Oscar-jelölt sztárja kicsit felfedezte fővárosunkat, az ötödik kerületi Vörösmarty téri vásárban mászkált egyedül. Megállt például a Magyarországi Kovácsmíves Céh standjánál, ahol egy rézveretes reneszánsz kést, egy griffes csatú, honfoglalás kori övet és még néhány apróságot (például nyakba akasztható kovácsoltvas érméket) vásárolt, összesen 200 ezer forint értékben.

Damásdi Zoltán és John Malkovich a Vörösmarty téri vásárbanFotó: Damásdi Zoltán

Damásdi Zoltán szolgálta ki a standnál, aki először nem ismerte fel a színészt. A kovácsmester így mesélt az Origónak a találkozásról: "Van egy francia ismerősöm, aki nagyon hasonlít rá. Kérdeztem tőle, hogy Franciaországból jött-e. Mondta, nem, de jól beszél franciául, amúgy amerikai. Kérdeztem, hogy nem színész-e, mondta, de igen, és akkor már mosolygott."

Malkovichnál nem volt készpénz, ezért Damásdi átsétált vele az Intercontinental Hotelbe, és ott a recepciós rendezte a számlát. "Egyszerű, aranyos embernek tűnt. Szerényen viselkedett" – mondta Damásdi, aki autogramot is kapott Malkovichtól, és amikor látta, hogy más is fotózkodik a színésszel, ő is beállt vele egy közös képre (lásd fent).

Nem ez az első alkalom, hogy Malkovich késekkel került szoros kapcsolatba. Már a színészről szóló 1985-ös New York Times-portré is megemlíti, hogy gyerekkorában egyszer henteskést rántott a bátyjára az egyik különösen elvadult veszekedésük során, és persze ott van az a jól ismert késes anekdotája, amit legutóbb 2013 júliusában mesélt el Jay Lenónak a The Tonight Show-ban.

John Malkovich és David Hoflin a Crossbones című tévésorozatbanForrás: NBC

Eszerint még fiatalkorában esett meg, hogy Malkovich egy feltűnő öltönyben mászkált a New York-i Central Parkban, amikor egy fickó bunkó megjegyzést tett az öltözékére. A színész nem reagált semmit a beszólásra, hazasietett, átöltözött egy kevésbé drága szerkóba, felkapta a Bowie kését (hatalmas vadászkés, olyan volt Rambónak és Krokodil Dundee-nak is), és visszament a parkba, hogy elbeszélgessen kicsit az ürgével.

Amikor megtalálta a férfit, Malkovich odanyomta egy fához, megvillantotta a kését, és azt mondta neki: "Ilyet többet ne merj csinálni, te anyab____!"

Visszatérve a keddi napra és Budapestre: a késvásárlás után Malkovich bebattyogott a Müpába, és annak egyik folyosóján egy fotó erejéig együtt pózolt egy másik Johnnal, Kulka Jánossal.