Ismét versenyben van egy magyar film az Oscarért

2017.04.19. 15:28

Bucsi Réka LOVE című animációja nyerte a zsűri díját az észak-karolinai RiverRun nemzetközi filmfesztiválon, ezzel esélyes lett a jövő évi Oscar-díjra. A Mindenki diadalmenete is így kezdődött el az aranyszobor irányába.

Bucsi Réka LOVE című munkája az április 9-én véget ért 19. RiverRun Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a zsűri díját, ezzel az animációs kisfilm jelölhetővé vált a jövő évi Oscarra. A Mindenki nemzetközi diadalmenete menete is így kezdődött el: fődíjjal távozott a tokiói rövidfilmfesztiválról, amely alkalmassá tette a filmet arra, hogy részt vegyen az Oscar-versenyben.

Képkocka a LOVE című filmbőlForrás: Boddah

Az amerikai fesztivál zsűrije a film kiváló stílusa, humora és a kivételes vizuális történetmesélése miatt ítélte oda a díjat Bucsi Rékának. A rendező nem először kerül​​ Oscar-közelbe: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció mesterszakán készült diplomafilmje, a Symphony No. 42 a melbourne-i nemzetközi ​filmfesztivál legjobb animációjának járó elismerését nyerte 2014-ben, mellyel esélyessé vált az Oscar-jelölésre. A film felkerült a tízes szűkített Oscar-listára is, de végül nem jutott az öt jelölt közé.

Bucsi RékaForrás: Origo

LOVE világpremierjére tavaly februárban, a Berlinale Shorts versenyprogramjában került sor. Észak-amerikai debütálása a rangos texasi South by Southwest (SXSW) fesztiválon, míg az ázsiai premier Hongkongban volt. Bucsi Réka filmjét eddig negyven országban vetítették, a nemzetközi fesztiválmeghívások száma már 120 fölött van, a RiverRun zsűrijének elismerésével pedig 17 díjnál tart a negyedórás magyar–francia animáció.

Legutóbb a Magyar Filmhét legjobb animációs filmjének járó díját kapta ​ meg​, a magyar filmkritikusok pedig megszavazták 2016 legjobb magyar animációjának. Olyan neves elismeréseket is nyert Bucsi filmje, mint a spanyolországi 3D-Wire fesztiválon az „animációs Oscarnak” tekintett Cartoon d’Or kvalifikáció, valamint az uppsalai​ n​emzetköz​i r​övidfilm​​esztivál EFA-díja, melynek nyerteseit az Európai Filmakadémia a legjobb európai rövidfilm díjára jelöli.

LOVE a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült francia koprodukcióban. Bucsi Réka filmjének magyar gyártója a Boddah, producere Osváth Gábor, fesztiváloztatásáért pedig a Daazo felel.

A LOVE mellett egy másik hazai animációs kisfilm, a Hugo Bumfeldt is nyert díjat Oscar-kvalifikáló fesztiválon, a MOME-n tanuló Bognár Éva Katinka diplomafilmjét tavaly októberben jutalmazták Austinban.

Az austini díj elnyerése idején már lezárultak a tavalyi rövidfilmes Oscar-nevezések, ezért az idei versenybe kapcsolódik be a Hugo Bumfeldt. A címszereplő egy távoli bolygón élő űrlény kisfiú, aki háziállat gyanánt egy, a Földről elrabolt könnyűbúvárt kap ajándékba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK