Tarr Béla díszdoktori címet kap Gentben

2017.05.05. 11:30

Díszdoktori címben részesíti május 7-én a Genti Királyi Művészeti Akadémia és Konzervatórium (Royal Academy of Fine Arts & Royal Conservatory Ghent) Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendezőt életműve elismeréseként – közölte az intézmény a honlapján.

Tarr BélaFotó: Valami Hektor

A vasárnap esti díjátadó ünnepségen Wim De Temmerman, az akadémia dékánja mond laudációt. Az akadémia olyan nemzetközileg elismert művészeket tüntet ki díszdoktori címével, akiknek művészi megközelítése kapcsolatban van a kutatással és oktatással, és művészi munkáik ösztönzőleg hatnak a Genti Egyetem művészeti iskolájának diákjaira és tanáraira.

A díjat korábban a Gilbert és George művészpáros, John Zorn zeneszerző és Salome Kammer énekes, színésznő, csellista is elnyerte. Az elismerést a világhírű magyar rendező személyesen veszi át Gentben.

A genti KASK moziban a hétvégén többször is műsorra tűzik Tarr Sátántangó című, 421 perces, filmtörténeti jelentőségű alkotását. A vetítés alkalmából a rendező vasárnap egy pódiumbeszélgetésen is részt vesz.

Bók Erika a Sátántangó című filmbenForrás: Mokép

Tarr Béla a karrierje során kilenc nagyjátékfilmet rendezett, a berlini Ezüst Medve-díjas A torinói ló után visszavonult a filmkészítéstől 2011-ben. Az utóbbi években Szarajevóban vezetett filmes iskolát, az idén januárban kiállítása nyílt az amszterdami EYE múzeumban Till the End of the World (A világ végéig) címmel, amihez forgatott egy új rövidfilmet is.

Tarr BélaFotó: Tuba Zoltán - Origo
A Bélával nem könnyű
Gondos és rátarti, monomániás őrült, egy flamand festő fekete-fehérben. Sok helyütt a világban ő a hungarikum, nem a szegedi nemes paprika. Brad Pitt a filmjeit hajkurássza, Susan Sontag élteti, és az Oktogonon is elég nagy a kultusza. A torinói ló után azt mondta, nem csinál több filmet – de ha ezt a cikket elolvassa, talán meggondolja magát. Tarr Béla ma hatvanéves, olyan embereket kérdeztünk róla, akik dolgoztak vele, vagy szeretik őt. Vagy mindkettő. Olvassa el összeállításunkat!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK