Christopher Nolan szinte egyedülálló pozíciót vívott ki magának Hollywoodban, megteheti, hogy több száz millió dollárból franchise-tól független, eredeti ötleteket valósíthasson meg. Ki más mutathatna be például 2017-ben blockbustert a második világháború egyik sorsfordító ütközetéről? A Dunkirk új előzetese magán viseli a tipikus Nolan-jegyeket, lélegzetelállító képekben adagol feszültséget, megszólal Hans Zimmer jellegzetes rézfúvós fanfárja, és kemény férfiak állnak csatasorba az őrület határán.

„Kolosszális katonai kudarc” – így jellemzi Kenneth Brannagh karaktere a trailerben a szövetséges haderő kálváriáját, amely 1940-ben a dunkerque-i partoknál rekedt; majdnem 340 ezer katonát kellett hajóval kimenekíteni, miközben a németek légicsapásokat mértek rájuk. A brit parancsnokot játszó Brannagh hozzáteszi, hogy soha nem adják fel, míg a bombázást élve megúszó Cillian Murphynak eszében sincs önként visszamennie a pokolba másokat menteni.

Fionn Whitehead a Dunkirk című filmbenForrás: Melinda Sue Gordon/© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc.

Láthatjuk azt is, ahogy a brit civilek részt vesznek a mentőakcióban, Mark Rylance két kisfiával kel útra, hogy a parancsnak enegedelmeskedve segítsen hazahozni honfitársait. Ez az előzetes is azt bizonyítja, hogy Nolan a biankó csekkjét régivágású háborús eposzra váltotta, amelyben bátor férfiak, egyenes jellemek dacolnak a lehetetlennel.

Nagyon is passzol ez a történelmi esemény Nolan filmográfiájába, akinek visszatérő témája a megszállottság, állandó főhősei a monomániás férfiak. Az előzetes tömve van robbanásokkal, cikázó vadászgépekkel, vízzel elárasztott hajóbelsőkkel, ám a fakó színvilágú, hűvös snittek szöges ellentétben állnak Michael Bay túlhúzott bombasztikusságával vagy Mel Gibson vérbő erőszak-orgiájával. Érdekes lesz megfigyelni, hogyan érvényesül majd egy háborús filmben Nolan klinikai szenvtelensége.

Képkocka a Dunkirk című filmbőlForrás: © 2016 Warner Bros. Entertainment Inc., Village Roadshow Films

A klasszikus témához modern megvalósítás párosul: Nolan amikor csak lehet, kerülte a CGI használatát, szinte kizárólag praktikus effekteket alkalmazott, igazi csatahajókat vett kölcsön. A celluloid apostolaként 65 mm-es filmre forgatott, és operatőrének, Hoyte van Hoytemának kézikameraként kellett cipelnie egy 25 kg-os IMAX kamerát, hogy úgy használhassák, mint egy GoPrót. „Sok masszőrt fizettünk neki a forgatás alatt” – nyilatkozta Nolan.

A megerőltető operatőri munka eredményét 2017. július 20-án, az amerikai premier hetén tekinthetik meg a hazai nézők.