Andrasev Nadja A nyalintás nesze című animációs kisfilmje megosztott harmadik díjat nyert tavaly a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation nevű programjában, ahová a filmes egyetemek legjobbnak tartott műveit hívják meg. A magyar rendező már akkor megígérte, hogy A nyalintás nesze nem lesz egy rejtett kincs, hanem az a célja, hogy minél többen lássák az alkotását. Andrasev tartotta a szavát, és nagyjából egy évvel a rangos díj átvétele után a világ elé tárta erős szexuális töltettel bíró, bizsergető hatású és továbbgondolásra érdemes remekművét.

A film egyik főszereplője egy kukkoló macska, akit szinte megbabonáz a szomszédban élő, csak a virágaival foglalkozó nő látványa. Ahogy az állatot a harisnyáját legörgető asszony látványa, úgy A nyalintás nesze is hamar bűvkörébe vonja a nézőt. Újból és újból, könnyed természetességgel vált át az ablakból leselkedő cica, illetve a nő fantáziavilágába, és látjuk például azt, ahogy a szobanövény női combot nyalogató nyelvvé alakul át.

Képkocka A nyalintás nesze című filmbőlForrás: Cinéfondation / MOME

„Nagyon fontos volt nekem, hogy ne egy szomorú, befelé forduló asszonyt mutassak, hanem valakit, aki annyira kényelmesen érzi magát a saját bőrében, hogy ezt még a szomszédok is megirigylik tőle” – mesélte a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett Andrasev a növényeivel intim viszonyba kerülő emberi főszereplőről.

Kovács Bálint kritikusunk dicsérte a film hangulatát, amely egyszerre tud visszafogott és pajzán lenni, egyedi képi világát, majd arra jutott, hogy A nyalintás nesze „zsigeri szinten is megbabonáz, miközben korántsem hagyja, hogy csak a szív vezesse a nézőt. Az utolsó jelenetek többféle értelmezhetősége megadja az agynak is, ami jár: egy nyalintást ide, egyet amoda.”

Andrasev Nadja Cannes-banFotó: Pozsonyi Janka

Akiben esetleg kínzó kérdések maradtak A nyalintás nesze megtekintése után, annak javasoljuk, hogy olvassa el a kisfilm alapjául szolgáló novellát, a Megbocsátás-t Bodor Ádámtól.

Bodor Ádám Megbocsátás című novellájának újabb verziója Az utolsó szénégetők című kötetbőlForrás: A nyalintás nesze Facebook