Egy kiközösített árva kissrác a vadonban kommandózva talál magára a Hunt for the Wilderpeople című őrülten vicces vígjátékban, amely Leonardo DiCaprio medveharcát is megidézi, csak vaddisznóval. Legalább annyit lehet rajta nevetni, mint az új-zélandi előző remekművén, a Hétköznapi vámpírokon, és megadja az alaphangot a Thor: Ragnarök-höz, amelyet a rendkívül tehetséges Taika Waititi alighanem minden idők egyik legkülönlegesebb szuperhősfilmjévé fog formálni. 

Vademberek hajszája (Hunt for the Wilderpeople) című vígjáték alatt nincs idő ásítani, mert olyan fáradhatatlanul ontja magából a mókásabbnál mókásabb jeleneteket és poénokat. A figyelem sem kalandozik el, mert egy pillanatra sem szeretnénk szem elől téveszteni a szeretetreméltó főhősöket, akiket nagyon hamar a szívünkbe zártunk. Az új-zélandi filmes, Taika Waititi legújabb őrületén legalább annyit lehet nevetni, mint a rendező előző, Hétköznapi vámpírok című áldokumentumfilmjén.

Hunt for the WilderpeopleForrás: Pannonia Entertainment Ltd.

Vademberek hajszája főhőse Ricky (Julian Dennison), a túlsúlyos, árva kisfiú, akit örökbe fogad a világ valószínűleg legszuperebb nevelőanyja, Bella (Rima Te Wiata), és kicsit akaratán kívül, vele együtt az ő mufurc férje, Hector (Sam Neill) is. Bella annyira menő és laza, hogy egy pillanatra sem keseríti el a gyerekvédelmi rendszerben évek óta ide-oda vetődő Ricky magabiztos elutasítása.

Sam Neill és Julian Dennison a Vademberek hajszája című filmbenForrás: Pannonia Entertainment Ltd.

„Holnap is elszökhetsz, csak gyere vissza reggelire!” – fogadja reggelente derűsen a folyamatosan szökésben lévő kisfiút, aki az elfogadó közegben hamar közel kerül jó fej nevelőanyjához, és egy idő után szökdösni is elfelejt. Az idill azonban tragikus véget ér, amikor Bella váratlanul meghal.

Ricky maradna ugyan Hectorral, de a gyermekvédelmi rendszer ezt nem hagyja, ezért a fiú felpakolja a hátizsákját, fogja a kutyáját és elbújik a házat körbeburjánzó vadonban. Hector a gyerek keresésére indul, és eltökélt szándéka, hogy hazavigye és leadja a hivatalos embereknek, de a dolgok úgy alakulnak, hogy ez a furcsa páros együtt kezd őrült, és szuper mókás menekülésbe az utánuk hajtóvadászatot indító rendőrök és szociális munkások elől.

Hétköznapi vámpírok az elmúlt évek egyik legeredetibb vígjátéka volt, és most már biztos, hogy Waititi humorérzéke és kreativitása nem csak egy filmre volt elég. A Vademberek hajszájá-ban egyszerűen minden stimmel. A karakterei egytől-egyig imádnivalók, és a rendezőnek elég egy-egy finoman hangolt jelenet a film elején arra, hogy bemutassa őket.

Sam Neill egy böhömnagy vaddisznóval a hátán bukkan fel a dombok mögül, Ricky pedig miután két perc alatt körbenéz a tanyán, szó nélkül visszaül a szociális munkás autójába, ezzel jelezve, hogy nem marad Belláéknál. És ez csak egy a számos fantasztikus jelenet közül, nagyon várjuk már, hogy Waititi mire lesz képes Thorral és Hulkkal a Marvel következő szuperhősfilmjében.

Julian Dennison és Sam Neill a Vademberek hajszája című filmbenForrás: Pannonia Entertainment Ltd.

Vademberek hajszája tipikusan olyan vígjáték, ami után egymás szavába vágva elevenítjük fel a számunkra legviccesebb jeleneteket: Ricky haiku költeményeit, a pap teljesen vállalhatatlan gyászbeszédét, amibe a kóla is belekerült, a brutálisan véres vaddisznó szeletelést, vagy a komikus gyerekvédelmis párost, akik kicsit túlzásba esnek, és katonai akciókat megszégyenítő módon erednek a kisfiú és az öregember nyomába.

Ez a cikk a tavalyi Karlovy Vary filmfesztivál idején megjelent kritikánk minimálisan átszerkesztett változata.