44 éves korában meghalt Lisa Spoonauer színésznő - a szomorú hírről a People magazin cikkéből értesültünk. Mindössze kétszer bukkant fel a mozivásznon, de Kevin Smith egy New Jersey-i bolti eladó viszontagságos napját bemutató kultfilmjével, a fergeteges dumákkal teli Shop-stop-pal mégis helyet követelt magának a filmtörténetben.  Az 1994-es fekete humorú vígjátékot fillérekből, kevesebb mint harmincezer dollárból forgatta le Smith. Az amerikai mozikban nagy sikert aratva három millió dollárt termelt, majd a videotékák egyik favoritja lett.

Lisa Spoonauer és Jeff Anderson a Shop-stop című filmbenForrás: Miramax Films

Spoonauer a bolti eladót megformáló Brian O’Halloran gimnáziumi barátnőjét, Caitlin Bree-t játszotta el, aki ismét kavarni kezd a sráccal. „Állandóan mosolygott és őrületes humora volt” – emlékezett vissza kollégájára O’Halloran. „Hálás vagyok azért, hogy vele együtt vehettem részt egy életemet megváltoztató kalandban, amely a mai napig az életem része. Nem múlik el nap anélkül, hogy valaki ne említené meg őt, vagy ne kerülne szóba valamilyen módon. Az én szívemben és milliónyi más ember szívében fog tovább élni.”

Kevin Smith egy Instagram-bejegyzésben búcsúzott el a színésznőtől, felidézte, hogy a brookdale-i egyetem színjátszó körében talált rá Spoonaurre. „Lisa messze a legtermészetesebb és leghitelesebb jelenség volt a szobában. Egyáltalán nem úgy beszélt, mint aki színészkedik, úgy mondta fel a forgatókönyv mondatait, mintha abban a pillanatban találná ki őket. Vagyis úgy, ahogy az emberek csinálják a való életben.”

Az óra után Smith megvárta a színésznőt a parkolóban, és oda akarta adni neki a forgatókönyvet. A nőt érdekelte a dolog, de kikötötte, hogy pornóban nem szerepel. „Ez nem pornó, de mindenki úgy beszél benne, mintha az lenne. Vicces, elvállalom” – mondta pár nappal később Smith-nek. „Köszönöm, hogy együtt álmodtuk az álmomat. Megváltoztattad az életemet” – fejezte be a visszaemlékezését a rendező.

A Shop-stop után még az 1997-es Bartender-ben tűnt fel Lisa Spoonauer, majd egy éttermet vezetett, illetve rendezvényszervezőként dolgozott. Komoly betegségben szenvedett, de nem hozták nyilvánosságra, pontosan mi okozta a halálát.