Tisztázták, miért ment ki a rendőrség a magyar film cannes-i bulijára

2017.05.24. 12:30

Kedden írtunk arról, hogy Kristóf György rendezőt bevitték a rendőrök egy cannes-i buliról, ahol az Out című szlovák-magyar-cseh koprodukció világpremierjét ünnepelték. Az alkotók most egy közleményt adtak ki, azzal a céllal, hogy tisztázzák, mi is történt hétfőn éjszaka, mi vezetett ahhoz, hogy rendőrök jelentek meg az Out buliján.

Kristóf György elsőfilmjét az Un Certain Regard nevű versenyszekcióba hívták meg, a május 22-i világpremier után a stábtagok hajnalig ünnepeltek. Egy nyilvános szórakozóhelyen szóváltás alakult ki a biztonsági személyzet és az alkotók között, amelyben a cseh hangmérnök, Jan Richtr karját a biztonsági őrök eltörték.

Bandor Éva, Kristóf György és Bárdos Judit a május 22-én a cannes-i filmfesztiválonForrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Ezt követően a helyszínre érkező rendőrök és mentők intézkedtek, aminek során a rendőrségre vitték a rendezőt, valamint a cseh és szlovák producert. A szórakozóhelyen és a rendőri eljárás során történtek felkavarták a film készítőit, s az esetet a fesztivál felé hivatalos levélben jelezték. A fesztivál együttérzéséről biztosította az alkotókat, s ígéretet tettek, hogy segítenek a helyzet tisztázásában és rendezésében.

Az Out alkotói sajnálatosnak tartják, hogy a film kapcsán csak a kellemetlen esetről esik szó a magyar médiában. A film készítői a kiadott sajtóközleménnyel lezártnak tekintik az ügyet. Energiáikat az Out cannes-i szereplésére koncentrálják, Kristóf György, Pusztai Ferenc producer, és Taschler Andrea koproducer a továbbiakban sem kommentálják a premier után történteket. 

Az Out június 15-től lesz látható a a magyar mozikban.