A hétvégi tévés premier után csütörtök este Cannes-ban is levetítették a Twin Peaks harmadik évadának első két részét, a teremben hatalmas ovációval, öt percen át tartó tapsviharral köszöntötték David Lynchet – számolt be a Deadline. A rendező – amint az a lenti videóban is látható – meghatódva fogadta a szűnni nem akaró ünneplést.

Az este folyamán a fesztivál programigazgatója, Thierry Fremaux is felment a színpadra, és arról beszélt, hogy a Cannes-ban már többször megfordult Lynch segített abban, hogy a fesztivál történelmet írhasson. „Ha egy két perces animációs dokumentumfilmet rendezne, mi azt is meghívnánk” – nyilvánította ki Fremaux a feltétlen szeretetét. „Szeretem Cannes-t!” – kiáltotta erre Lynch, amire pedig egy nő válaszolt az erkélyről: „És mi is szeretünk téged!”

David Lynch a 70. cannes-i filmfesztiválonForrás: Sputnik/Asatur Yesayants

Lynch tényleg történelmet írt Cannes-ban: a Veszett a világ-gal a fesztivál fődíját nyerte meg, a Twin Peaks: Tűz jöjj velem-nek is ott tartották a premierét, majd pedig a legjobb rendezőnek járó díjjal tüntették ki a Mullholland Drive miatt. Tizenöt éve a zsűri elnökeként tért vissza a riviérára.

Szerencsére nem kell múlt időben beszélnünk Lynch filmes munkásságáról: A Twin Peaks harmadik évada sokkal ambíciózusabb, őrültebb és kísérletezőbb annál, mint hogy nosztalgikus múltidézéssel tegyen kedvére a rajongóknak. Ugyan nem igazán tudtam értelmezni az első két részt, de így is teljesen rácsavarodtam az új évadra. A látottakon agyalok, és alig várom, hogy Lynch még több nehezen megfejthető, álomszerű, groteszk vagy éppen mulatságos képsorral bombázzon.

Emily Stofla (a Twin Peaks szereplője, Lynch felesége), David Lynch, Kyle MacLachlan (a Twin Peaks főszereplője) és Desiree Gruber (MacLachlan felesége) a 70. cannes-i filmfesztiválonForrás: Sputnik/Ekaterina Chesnokova

És ami még a szenzációsan induló harmadik évadnál is jobb hír, Lynch Cannes-ban tisztázta egyik korábbi nyilatkozatát. Május elején söpört végig az interneten, hogy a rendező visszavonul a filmkészítéstől. Szerencsére most már mást mondott: „Félreértelmezték a szavaimat. Nem mondtam azt, hogy nem csinálok több mozifilmet. Egyszerűen csak senki nem tudja, mit tartogat számára a jövő.”

A jövő bizonytalan, de azt biztosan tudom, hogy nagyon boldog lennék, ha megadatna nekem, hogy a moziban láthassak egy új Lynch-filmet.