Meglett az eredménye Terry Gilliam állhatatosságának. Hiába tűnt úgy, hogy átok sújtja A halászkirály legendája és a 12 majom rendezőjének 2000 óta húzódó álomprojektjét, a The Man Who Killed Don Quixoté-t (Az ember, aki megölte Don Quijotét), Gilliam nem adta fel, újabb és újabb színészgárdával többször is nekilendült a produkciónak, és június 4-én bekövetkezett az, amiben alighanem már csak ő hitt: sikeresen leforgatta a filmet.

Sorry for the long silence. I've been busy packing the truck and am now heading home. After 17 years, we have completed...

Közzétette: Terry Gilliam – 2017. június 4.

„Elnézést a hosszú csendért, lefoglalt a rakodás a teherautóra, most pedig indulok haza. 17 év után befejeztük a The Man Who Killed Don Quixote forgatását. Muchas gracias a csapatnak és azoknak, akik hittek a filmben” – írta ki a Facebook-oldalára. A teherautó pányváján az olvasható, hogy „Quijote él!” Hétfőn egy szivárványt is kiposztolt az örömittas rendező.

A Happy Ending Rainbow over Los Suenos, Don Quixote's village of dreams.

Közzétette: Terry Gilliam – 2017. június 5.

Gilliamnek minden oka megvan arra, hogy boldog legyen, a filmet először 2000-ben kezdte el forgatni Johnny Depp-pel, de a másik főszerepet játszó Jean Rochefort szívrohama és a díszleteket megsemmisítő árvíz miatt idő előtt be kellett fejeznie a munkálatokat. Az elkövetkező években számos színészt hírbe hoztak a projekttel, de forgatásig már nem jutott el Gilliam.

Tavaly a cannes-i filmfesztiválon jelentette be a rendező, hogy ismét nekiveselkedik a Don Quijote-filmnek. Ezúttal sem úszta meg probléma nélkül, a portugál producerről kiderült, hogy ígérete ellenére nem szedte össze a pénzt, emiatt a forgatást elnapolták.

Szerencsére végül sikerült a kellő pénzt összegyűjteni, és a Star Wars: Az ébredő Erő-ből ismert, legutóbb a Paterson-ban remeklő Adam Driverrel és a Brazil főhősével, Jonathan Pryce-szal spanyol és portugál helyszíneket leforgatták a The Man Who Killed Don Quixoté-t. A filmben Stellan Skarsgard és A Quantum csendje Bond-lánya, Olga Kurylenko is szerepet kapott.

Terry Gilliam a The Man Who Killed Don Quixote helyszínbejárásánForrás: IndieWire

Driver egy megcsömörlött reklámszakembert játszik, aki ismét megnézi a reményteljes pályakezdőként elkövetett, Cervantes művét adaptáló vizsgafilmjét, majd a képek hatására visszatér a forgatás helyszínére, egy spanyol faluba. Ott azonban arra döbben rá, hogy a települést és lakóit egyaránt katasztrófába sodorta a filmje. Az a helyi lakos (Jonathan Pryce) például megbolondult, aki anno eljátszotta Don Quijotét, és most már tényleg elhiszi, hogy ő egy középkori lovag.

A történet ismeretében kijelenthető, hogy Gilliam nem egy szokványos feldolgozást rendezett: napjainkba ültette át Cervantes művét. Remélhetőleg több problémába már nem fut bele a film, és 2018 folyamán eljut a mozikba.