A magyar csodagyerek Al Pacinóval csinál botrányfilmet

Rév Marcell
Vágólapra másolva!
Rév Marcell először az Itt vagyok című rövidfilmmel keltett feltűnést. Hét év telt el csak azóta, de már megtanulták a nevét Cannes-ban, és másodjára hívják forgatni Amerikába. A Jupiter holdja és a Fehér Isten 32 éves operatőre most az Esőember Oscar-díjas rendezőjével fog együtt dolgozni, és Al Pacinónak mondja majd meg, hová álljon a képben.
Vágólapra másolva!

Az idén csupa rendkívüli dolog történik a magyar filmművészetben: Arany Medvét kapott a Testről és lélekről, Oscart a Mindenki, egy magyar film az év legsikeresebbje a mozikban, most pedig bejelentették, hogy Rév Marcell operatőr Al Pacinóval dolgozik együtt egy HBO-produkcióban. Pacino utoljára 44 évvel ezelőtt állt magyar ember kamerája előtt, a Madárijesztő forgatásán Zsigmond Vilmos fényképezte a Keresztapa, a Szemtől szemben és sok más legendás film színészóriását.

Al Pacino 1974-ben a Madárijesztő című filmben és két héttel ezelőtt Los Angelesben Forrás: Mokép / AFP

Rév Marcell, a Fehér Isten és a Jupiter holdja operatőre egy hollywoodi veterán, Barry Levinson elképzeléseit fogja megvalósítani. Levinson rendezte többek között a Jó reggelt, Vietnam-ot, a Pokoli lecké-t, az Amikor a farok csóválja című szatírát, Oscart kapott az Esőember-ért, most pedig egy legendás futballedzőről készít filmet.

Rév Marcell Forrás: © 2013 Mudra László/Mudra László

A Penn State egyetemen edzősködő, néhány éve elhunyt Joe Paternót szakmája egyik legjobbjának tartották, egy botrány viszont hirtelen véget vetett a karrierjének. 2011-ben kiderült, hogy egyik kollégája, Jerry Sandusky rendszeresen molesztált kiskorú fiúkat, és hiába tudott erről Paterno, eltussolta az ügyet. (Ebben a cikkben részletesen írtunk az ügyről.)

Rév Marcellt legutóbb május közepén, a cannes-i filmfesztivál idején emlegették a szaklapok, a Jupiter holdja kapcsán sokan dicsérték a film elképesztő vizuális megoldásait. A The Hollywood Reporter szerzője arról írt, hogy a Jupiter holdjá-nak rögtön az első jelenetsora lenyűgöző, amelyet sok hasonló követ, majd "harminckét éves filmes csodagyerek"-nek nevezi a magyar operatőrt.

Rév Marcell a Jupiter holdja forgatásán Fotó: Szemerey Bence / InterCom

Az idén nyáron forgó, egyelőre cím nélküli HBO-s filmhez nem a Jupiter holdja miatt szerződtették Marcellt, bizonyított ő már korábban is. A korábbi legismertebb munkája a kutyaapokalipszis ötletével eljátszó Fehér Isten, amelyet szintén Mundruczó Kornél rendezővel forgatott le, és a Jupiter holdjá-hoz hasonlóan a cannes-i premier után ennek a filmnek is sokan kiemelték a tetszetős képi világát.

Rév Marcell (kamerával a kezében) a Fehér Isten forgatásán Fotó: Fegyverneky Sándor / InterCom

A magyar operatőr először az Itt vagyok című, Cannes-ba is meghívott rövidfilmmel keltett feltűnést, amelyet Szimler Bálint rendezővel forgatott le. Szimlerrel később a Kodály Method ötletes videoklipjeit készítette el, Reisz Gábor (VAN) fantasztikusan sikerült rövidfilmjében, a Külalak-ban is benne volt a keze, majd 2014-ben jött ki az első általa fényképezett nagyjátékfilm, a berlini filmfesztiválon debütált Viharsarok.

Mindössze hét év telt el az Itt vagyok bemutatója óta, és Rév Marcell már ott tart, hogy a Jupiter holdja képei kapcsán Az ember gyermeke vagy a Ryan közlegény megmentése jut az emberek eszébe, legrangosabb filmes szaklapok dicsérik, Will Smith zeng ódákat a filmjéről, és különböző amerikai produkcióhoz hívják őt.

Mundruczó Kornél és Rév Marcell a Jupiter holdja forgatásán Fotó: Szemerey Bence / InterCom

Nem az amerikai focis film az első tengerentúli munkája, az idén tavasszal már leforgatta az Assassinaton Nation című thrillert, amelynek Barry Levinson fia, Sam Levinson volt a rendezője. Marcell több fotót is megosztott az Instagramján a New Orleans-i forgatásról. Nagyon úgy néz ki, hogy izgalmas társaságba keveredett.

Az Assassination Nation négy tinilány kálváriáját taglalja: kellemetlen helyzetbe kerülnek, még a média is foglalkozni kezd velük, miután egy ismeretlen hacker kiszivárogtatja a személyes adataikat. David Goyer producer A salemi boszorkányok Snapchat-generációnak szóló változataként jellemezte az Assassination Nation-t.

A film négy főhősét a 25 éves brit szupermodell, Suki Waterhouse (korábban Bradley Cooper barátnője volt), a 18 éves Odessa Young, a 24 éves Hari Nef és Abra formálja meg. Közülük Waterhouse bír a legtöbb színészi tapasztalattal, legutóbb a Velencében tavaly szeptemberben debütált The Bad Batch-ben főszerepet játszott, amely egy bizarr, kannibálokat is felvonultató posztapokaliptikus szerelmi történet.

Happy birthday!

Marcell Rév (@marcellrev) által megosztott bejegyzés,

Az Ausztráliában már népszerű Odessa Young ezzel a filmhez próbálja megvetni a lábát Hollywoodban, a modellként dolgozó, transznemű Hari Nef a Transparent című tévésorozatban volt eddig látható, Abra R&B énekes, akinek ez lesz az első filmszerepe. Játszik még a filmben továbbá Judd Apatow nagyobbik lánya, Maude (Csajok, 40 és annyi), Stellan Skarsgard fia, Bill, illetve Palvin Barbara feltűnési viszketegségben szenvedő barátnője, Bella Thorne is.

Kapósak mostanság külföldön a magyar operatőrök

Pados Gyula a Kontroll után Hollywoodba is követte Antal Nimródot, és együtt készítették el a Ragadozók-at, aztán pedig a Metallica-koncertfilmet, de Koltai Lajos tengerentúli rendezői debutálásánál (Este) is ő irányította a kamerát olyan szupersztárokra, mint Meryl Streep, Glenn Close, Vanessa Redgrave és Claire Danes.

Meryl Streep és Vanessa Redgrave az Este című filmben Forrás: SPI

Pados vette fel az Elemi ösztön rosszemlékű második részét, a Keira Knightley és Ralph Fiennes főszereplésével készült A hercegnő-t, mostanában Az útvesztő-sorozat második és a bemutatás előtt álló harmadik részét, illetve Dwayne Johnsont, Jack Blacket és Kevin Hartot fényképezte a Jumanji újragondolt változatában.

Erdély Mátyás a Miss Bala című mexikói thrillerrel lépett ki a nemzetközi filmes színtérre, az Elnémultak című horrorral és a James White című drámával folytatta a pályafutását, majd a Saul fia operatőreként gyűjtött be rengeteg dicséretet és több díjat.

Tuti, hogy megkeresték kecsegtető ajánlatokkal, ő azonban kitartott Nemes Jeles László mellett, és a múlt héten együtt álltak neki a Sunset forgatásának.

Röhrig Géza, Erdély Mátyás és Nemes Jeles László a Saul fia forgatásán Forrás: Mozinet

Pálfi György állandó operatőre, Pohárnok Gergely is már több külföldi rendezővel forgatott, a Miele című olasz drámában például az Esőember és a Nagy durranás színésznőjeként elhíresült, de magát rendezőként is kipróbáló Valeria Golinóval dolgozott együtt.