Enyedi Ildikó filmje nyerte a fődíjat Sydney-ben

2017.06.19. 08:22

A Testről és lélekről című magyar film nyerte meg vasárnap a sydney-i filmfesztivál fődíját - közölte a fesztivál honlapja. Enyedi Ildikó, a Testről és lélekről rendezője személyesen vette át a 64. alkalommal megrendezett filmfesztivál vasárnapi gálaestjén a fődíjat és az azzal járó 60 ezer ausztrál dolláros (12,5 millió forintos) pénzjutalmat.

Enyedi Ildikó a Sydneyi filmfesztivál vasárnapi díjkiosztójánForrás: Sydney Film Festival Facebook

A fesztiválon 11 alkotás versengett a legjobb film díjáért, az I Am Not Your Negro című amerikai dokumentumfilmet tartották a fődíj nagy esélyesének, ám végül a magyar rendező alkotása került ki győztesként. A fesztiválon tíz éve van versenyprogram, azóta Enyedi Ildikó az első női rendező, akinek filmje elnyerte a fesztivál fődíját - írta a Sydney Morning Herald online kiadása.

A zsűri elnöke, Margaret Pomeranz elegáns, kidolgozott és szívmelengető moziként beszélt a filmről, amelyet az indoklás a "bátor és a filmművészet élvonalába" tartozó alkotásként méltatott. "Ez a film arról beszél, hogy még ebben a megosztott világban is képesek vagyunk arra, hogy ugyanazt álmodjuk, és hogy még egy vágóhídon is megtalálható a kedvesség és szelídség" - mondta a zsűrielnök.

A Testről és lélekről februárban a berlini filmfesztiválon elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat, a magyarországi mozik március eleje óta vetítik. Eddig több mint 67 ezer mozinéző ült be rá, ezzel az eredménnyel az idei év harmadik legsikeresebb magyar filmje a Kincsem és a Brazilok után.

Nagy Ervin, Borbély Alexandra, Enyedi Ildikó rendező, Morcsányi Géza és Tenki Réka színésznő a Testről és lélekről berlini díszbemutatójánForrás: MTI/AP/Markus Schreiber

A film női főszereplője Borbély Alexandra, a Katona József Színház színésznője, a férfi főszerepet pedig Morcsányi Géza színházi dramaturg alakítja. A film az Inforg-M&M Film gyártásában, a Filmalap 420 millió forintos gyártási támogatásával készült.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK