Tegnap írtuk meg, hogy a Lucasfilm és a Disney három héttel a forgatás befejezte előtt lapátra tette a Han Solo-előzményfilm rendezőpárosát, Phil Lordot és Chris Millert. Már akkor azt rebesgették, hogy Ron Howard vagy Joe Johnston ugorhat be helyettük. Hamar eldőlt a kérdés: hivatalosan bejelentették, hogy Howard ül a film rendezői székébe, és a napokban megkezdi a munkát.

Ron Howard az Inferno német premierjén 2016. novemberébenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Britta Pedersen

„A Lucasfilmnél úgy hisszük, filmjeink legfőbb célja, hogy örömet szerezzünk a nézőknek, és továbbvigyük a George Lucas által negyven éve megteremtett történet szellemiségét” – áll a Lucasfilm hivatalos nyilatkozatában. – „Van egy csodás forgatókönyvünk, meg egy nagyszerű szereplőgárdánk és stábunk. Feltett szándékunk nagyszerű filmet készíteni.”

Woody Harrelson, Chris Miller volt rendező, Phoebe Waller-Bridge, Alden Ehrenreich, Emilia Clarke, Phil Lord volt rendező, Donald Glover és Joonas Suotamo (Csubakka) a Han Solo-film forgatásánForrás: Copyright: 2017 Lucasfilm Ltd. & ™, All Rights Reserved./Jonathan Olley

A hatvanhárom éves rendezőnek minden bizonnyal nemcsak az lesz a dolga, hogy levezényelje a rövid szünet után július 10-én folytatódó forgatás hátralévő részét. Mivel Kathleen Kennedy producer és Lawrence Kasdan társíró nem voltak megelégedve az eddig elkészült anyag tónusával, feltehetőleg újraforgatják majd a meglévő jelenetek egy részét is.

Ron Howard színészként kezdte a pályáját, tekintélyes rendezői karriert tudhat magáénak, amelyben vígjátékok, blockbusterek és felnőtt drámák is szerepelnek. A nyolcvanas évektől többször dolgozott együtt Tom Hanksszel, a sellős Csobbanás-tól az Apolló 13-on át a Dan Brown sikerkönyvein alapuló Robert Langdon-szériáig. Az Egy csodálatos elmé-ért 2002-ben Oscar-díjjal jutalmazták.

Ron Howard a 2002-es Oscar-gálán az Egy csodálatos elméért elnyert díjakkal (legjobb film, legjobb rendező)Forrás: AFP/Lee Celano

Azt, hogy mennyi kreatív beleszólása lesz a film alakulásába, nem lehet tudni, mindenesetre Howardra alapvetően megbízható iparos rendezőként szokás tekinteni, bár a megbízhatóságot pont a 2010-es években készített filmjeivel (Inferno, A tenger szívében) ásta alá némiképp, mind kritikailag, mind bevételi szempontból. Érdekesség, hogy Howard egy podcastben elmesélte: George Lucas annak idején felajánlotta neki a Baljós árnyak megrendezését.

Az amerikai premier dátuma továbbra sem változott – 2018. május 25. –, legkésőbb akkor az is ki fog derülni, hogy milyen módon tüntetik majd fel a stáblistán a három rendező nevét.