Ötvenhat éves korában meghalt Michael Nyqvist svéd színész, aki A tetovált lány-trilógiában alakította a férfi főhőst, Mikael Blomkvist újságírót. A halál oka tüdőrák volt.

Noomi Rapace és Michael Nyqvist A tetovált lány című filmbenForrás: Budapest Film

Stockholmban született 1960-ban, árvaházból fogadták örökbe a szülei. Tizenhét éves korában cserediákként a Nebraska állambeli Omahában töltött egy évet, ott kezdett el érdeklődni a színjátszás iránt.

A nagy áttörést jelentő szerepét a hippikommunában játszódó, 2000-ben bemutatott Együtt című Lukas Moodysson-filmben kapta, alakításáért Guldbagge-díjra (a svéd Oscar) jelölték.

Michael Nyqvist és Lisa Lindgren az Együtt című filmbenForrás: Grant Film Kft.

A díjat két évvel később kapta A szomszéd fiú a sírban című romantikus kasszasiker főszerepéért, 2005-ben megint jelölték Hétköznapi mennyország-ért, amiben egy híres karmestert játszik, aki egy szívinfarktus után visszaköltözik szülőfalujába, és ott a helyi templomi kórus vezetője lesz. Ezt a csodaszép filmet Oscar-díjra is jelölték, de abban az évben a Javier Bardem-féle A belső tenger kapta meg az elismerést.

Michael Nyqvist a Hétköznapi mennyország című filmbenForrás: Mokép

Nemzetközileg ismertté a Stieg Larsson Millenium-trilógiájából készült három film, A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszik és A kártyavár összedől főszereplőjeként vált, mindhárom film jó kritikákat kapott és nagyon sikeres volt a mozipénztáraknál is, a költségvetésük közel tízszeresét hozták vissza.

Ezután Hollywood is érdeklődni kezdett Nyqvist iránt, első amerikai szerepét a Taylor Lautner főszereplésével készült Elhurcolva című akció-thrillerben kapta 2011-ben, egy Nikola Kozlow nevű szerb terroristát játszott.

Ugyanabban az évben ő volt a főgonosz a Mission: Impossible-sorozat Fantom protokoll alcímű negyedik részében, de sajnos nem volt különösebben izgalmas a figurája, a Tom Cruise-zal való filmvégi összecsapás egy parkolóházban pedig különösen röhejesre sikeredett.

Michael Nyqvist a Mission: Impossible - Fantom protokoll című filmbenForrás: UIP Dunafilm

A John Wick első részében azt az orosz gengszterfőnököt formálta meg, akinek a semmirekellő fia megöli a főhős kutyáját és ellopja az autóját. Játszott Emma Watson oldalán a Kolónia című tavalyi thrillerben, valamint a nálunk is bemutatott Lánykirály című életrajzi filmben.

Michael Nyqvist a John Wick című filmbenForrás: InterCom

Halála előtt még két nagyon érdekesnek ígérkező filmet forgatott, amik csak később kerülnek majd a mozikba: a Kursk tengeralattjáró-katasztrófáról szóló alkotást, amiben Thomas Vinterberg rendezte, illetve Terrence Malick Radegund című második világháborús drámáját.

Nyqvist nős volt, két gyerek apja.