Csillagot kap a hollywoodi hírességek sétányán a 90. születésnapját kedden ünneplő Gina Lollobrigida, az ötvenes-hatvanas évek egyik legnagyobb olasz filmcsillaga. Olasz sajtóértesülések szerint a ceremóniát januárban fogják megrendezni Los Angelesben. Rómában már most nagy bulit rendeztek a színésznő tiszteletére, hatalmas tortát kapott, vörös szőnyegen vonult végig, és egy szobrát is leleplezték.

Gina Lollobrigida olasz színésznő a 90. születésnapján rendezett római ünnepségen 2017. július 4-én.Forrás: MTI/AP/ANSA/Angelo Carconi

Lollobrigida kezdetben nem színésznő, hanem szobrász akart lenni, az első szerepeit azért vállalta el, mert a családjának és saját magának is jól jött a pénz.

A kilencvenéves dívához a világ minden részéből érkeztek jókívánságok. Sergio Mattarella olasz államfő is köszöntötte őt, az "olasz film ikonjának" nevezve a színésznőt. Dario Franceschini kulturális miniszter is gratulált az évfordulóhoz, ő minden idők egyik legnagyobb olasz színésznőjének nevezte Lollobrigidát.

Burt Lancaster, Gina Lollobrigida és Tony Curtis a Trapéz című filmbenForrás: Mokép

1946-ban, 19 évesen került a film világába, Európa egyik legnépszerűbb színésznőjeként már az ötvenes évek elején megfordult Hollywoodban, ahol a Trapéz című 1956-os filmben Tony Curtisszel és Burt Lancesterrel játszott együtt. A hatvanas évek végén ott forgatta a Jó estét, Mrs. Campbell! című filmet, amelyért 1969-ban Golden Globe-díjra jelölték. 1985-ben ismét versenyben volt a Golden Globe-ért a Falcon Crest című tévésorozattal.

Egy újságíró kérésére felelevenítette rivalizálását Sophia Lorennel. Kettejük szembenállását a leghíresebb olasz viszálykodásokhoz hasonlította: Gino Bartali és Fausto Coppi olasz kerékpárost hozta fel példaként, az opera világából pedig az egymással konkuráló Maria Callast és Renata Tebaldit emlegette fel – derült ki a The Hollywood Reporter cikkéből.

Gina Lollobrigida olasz színésznő a 90. születésnapján rendezett római ünnepségen 2017. július 4-én.Forrás: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

„Nem állt szándékomban senkivel rivalizálni: én voltam a numero uno” – szúrt oda a kollégájának Lollobrigida a Corriere della Sera nevű olasz újságnak adott interjújában.

„Saját magamnak köszönhettem a sikert, engem nem támogatott producer. Mindent egyedül csináltam” – utalt arra, hogy Loren férje az ötvenes évek végén és a hatvanas évek elején az egyik legbefolyásosabb olasz producer, Carlo Ponti volt.

Sophia Loren, Yvonne De Carlo és Gina Lollobrigida 1954-ben a berlini filmfesztiválonForrás: Berlinale

Az interjúban mesélt kicsit a fotóriporteri karrierjéről is. A legnagyobb sikere az volt, hogy exkluzív interjút adott neki Fidel Castro. „Tizenkét napot töltöttünk együtt. Nem a politikai vezető érdekelt, hanem a férfi. Attól kezdve, hogy rájött, nem akarok merényletet elkövetni ellene, már örömmel fogadott”.

Gina Lollobrigida és Fidel Castro 1974-benForrás: Pinterest

„Harminc meg harminc meg harminc… Egy nőnek hátrány, ha megöregszik, de az átélt megpróbáltatásokból tudtam annyi bátorságot meríteni, hogy szembenézzek a nehézségekkel” – válaszolta az újságírónak az életkorát firtató kérdésre.