Kiszállt az egyik főszereplő 2018 legjobban várt magyar filmjéből

Nagy Zsolt és Kerekes Vica a Filmszeretők című sorozatban
Vágólapra másolva!
Úgy volt, hogy a Félvilágot is jegyző Szász Attila és Köbli Norbert következő történelmi thrillerében Kerekes Vica, Nagy Zsolt és Szabó Kimmel Tamás játssza a három főszerepet. Most azonban kiderült, hogy komoly változás állt be a szereplőgárdában, Nagy Zsolt helyett a Saul fiából és a Szürke senkikből ismert Molnár Levente lesz részese az Apró mesék című film szerelmi háromszögének. A váltás okairól kérdeztük a színészt, a rendezőt és a producert.
Vágólapra másolva!

Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró nyerő szériában vannak: történelmi környezetbe helyezett műfaji filmekkel, előbb A berni követ-tel, majd a Félvilág-gal arattak nagy sikert. Következő közös produkciójukkal szintet lépnek, az amúgy is már feszegetett tévéfilmes keretekből végleg kilépve immáron mozifilmes költségvetésből, a Filmalap 494 millió forintos támogatásával készítik a második világháború utáni zavaros időszakban játszódó Apró mesék-et.

Kovács Patrícia, Kulka János, Köbli Norbert és Szász Attila a Félvilág forgatásán Forrás: A Company Hungary

Amikor tavaly novemberben hírt adtunk a filmtervről, még úgy volt, hogy Kerekes Vica alakítja a főhősnőt, Szabó Kimmel Tamás és Nagy Zsolt pedig a két férfit, aki küzd érte, most azonban komoly változás történt. A Kontroll-ból, a Zuhanórepülés-ből és sok más magyar filmből ismert, legutóbb a Jupiter holdjá-ban feltűnt Nagy Zsolt kiszállt a projektből, helyette az Oscar-díjas Saul fiá-ban szereplő Molnár Levente fogja játszani a szerelmi háromszögbe bonyolódó férfit.

Zsótér Sándor, Molnár Levente és Röhrig Géza a Saul fiában Forrás: Mozinet

„Produceri szinten nem sikerült megegyezni Zsolttal. Emberi vagy kreatív probléma nem merült fel, sőt, mindkét fél oldaláról nagyon sajnáltuk, hogy így alakult” – mondta el az Origo Filmklubnak Szász Attila rendező. Nagy Zsolt arról mesélt nekünk, hogy ugyan nagyon lelkesen állt hozzá a projekthez, egy remek thriller lehetőségét látta meg a filmben, de végül nem tudtak megegyezni a producerrel a gázsival kapcsolatban.

A produkció kevesebb pénzt ajánlott Nagy munkájáért, mint amennyiért a színész hajlandó lett volna dolgozni a filmben. „Heteken át ment a huzavona, és végül az én döntésem volt, hogy kiszállok” – mesélte Nagy Zsolt. A döntés nehéz volt számára, ő is sajnálja, hogy így alakult, de nem akarta aláverni az árát. „Szász Attilával azzal váltunk el, hogy sok sikert” – fejezte be a májusi történések felelevenítését.

Nagy Zsolt a Terápia című tévésorozatban Forrás: HBO

Lajos Tamást, az Apró mesék producerét is felhívtuk: ő is elmondta, hogy nagyon sajnálja, hogy ez lett a vége. „Nem tudtunk megállapodni a feltételekben. Szeptember elején kezdődik a film forgatása, nem lehetett tovább húzni a dolgot.” – összegezte a történteket.

Lajos Tamás közel húsz filmet készített már (köztük a Félvilág-ot, a Szürke senkik-et és A fekete múmia átká-t), de elmondása szerint ilyen még nem történt a praxisában, hogy egy színésszel ne tudjon megegyezni. „Szabó Kimmel Tamással és Kerekes Vicával gyakorlatilag egy mozdulattal állapodtunk meg” – tette hozzá.

Kerekes Vica a Férfiremény című filmben Forrás: Alliance

Nagy Zsolt elvesztését az alkotók megpróbálták nem veszteségként, hanem új lehetőségként kezelni. „Amikor véglegessé vált, hogy Zsolt kiesik, akkor nem az ő utódját, nem a következő legjobb Nagy Zsoltot akartuk megtalálni, hanem újradefiniáltuk egy kicsit magunkban a karaktert, olyan színészt kerestünk, akit nehezebb az alkata vagy a kisugárzása alapján megítélni, aki nagyobb talány lehet a néző számára” – vázolta az elképzeléseit Szász Attila.

A rendező még nem dolgozott együtt Molnár Leventével, de tetszettek neki a korábbi alakításai. A romániai Nagybányában született 41 éves színész az ezredforduló óta számos rövidfilmben szerepelt, például a nagyszerű Tabula rasá-ban, fontos szerepet játszott a Saul fiá-ban, legutóbb pedig a Szürke senkik-ben örvendeztetett meg minket a színészi játékával. Az első világháború idején játszódó filmben egy magyar katonát alakított, aki egy kicsiny csapattal veszélyes küldetésre indul az ellenséges vonalak mögé.

Molnár Levente a Szürke senkik című filmben Forrás: Film Positive Kft.

„Egy többkörös castingon nyerte el a szerepet, amelynek során arról is meggyőződtünk, hogy Vicával és Tomival is rendkívül izgalmas az összhang közöttük” – mesélte a rendező Molnár Levente kiválasztásáról. A színész jelenleg Nemes Jeles László Sunset című kosztümös drámájában dolgozik, de legkésőbb szeptember 4-től Szászék rendelkezésére kell állnia. Aznap kezdik el forgatni az Apró mesék-et, és október végéig tartanak majd a felvételek. Ha leesik a hó, akkor lesz még pár nap forgatás Szlovákiában.

Az alkotók szándéka szerint egy feszült, fordulatos és izgalmas történelmi thriller lesz az Apró mesék, amelynek egy szélhámos a főszereplője. A Szabó Kimmel Tamás által megformált karakter a világháború utáni zavaros időszakot próbálja kihasználni, míg egy váratlan találkozás örökre megváltoztatja az életét. Úgy tudjuk, hogy Szabó Kimmel gyakorlatilag az összes jelenetben szerepel, Kerekes Vica lesz a második legtöbbet látott színész a filmben, majd a férjét alakító Molnár Levente következik.

Szabó Kimmel Tamás Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az író-szerző páros eddigi munkái, a hazai filmben csak ritkán taglalt történelmi időszak és az izgalmas szereplőgárda alapján mi most ezt a thrillert (és persze Pálfi György sci-fijét) várjuk a legjobban 2018 magyar filmes kínálatából. Az Apró mesék a tervek szerint jövő ősszel debütál a mozikban.