Öngyilkos küldetésre indultak a náci tábornok ellen

2017.07.18. 07:42

Először az Origo Filmklubon látható a HHhH című történelmi thriller magyar nyelvű előzetese. A film egy magas rangú náci tiszt elleni elkövetett merénylet történetét meséli el, és a magyar mozikban egy magyarázó alcím kíséretében fogják bemutatni: Himmler agyát Heydrichnek hívják.

Reinhard Heydrich-et A majmok bolygója: Forradalom-ból és a legutóbbi Terminátor-filmből ismert Jason Clarke személyesíti meg. A náci ideológiával (Rosamund Pike) a felesége ismertette meg, néhány évvel később pedig már teljes hittel és eltökéltséggel szolgálta Hitlert a hírszerzés vezetőjeként, illetve a megszállt Csehország kormányzójaként. „Az ember, akinek vasból van a szíve” – így hívta őt a Führer.

Jason Clarke a HHhH című filmbenForrás: Big Bang Média

Heydrich megölésére két ellenálló érkezik Prágába, őket Jack O’Connell és Jack Reynor játssza, és látva a feladat nehézségét öngyilkos küldetésnek nevezik az akciójukat. Mia Wasikowska formálja meg az egyik férfi szerelmét, aki azt kéri az ügynöktől, hogy élve jöjjön vissza.

A 2. világháború egyik kevésbé ismert epizódjának a felelevenítése és a tehetséges színészgárda mellett az egyre növekvő feszültség teheti emlékezetessé a filmet. Végigkövethetjük benne a merénylet előkészületeit, majd pedig a megvalósítását: a HHhH egyik csúcsjelenetében egy templom belsejében keverednek tűzharcba a német katonákkal az ellenállók.  

Jack O'Connell és Jack Reynor a HHhH című filmbenForrás: Big Bang Média

A forgatás egyik helyszíne a Bakáts téri templom és környéke volt, így könnyen lehet, hogy az előzetes végén látható lövöldözést ott vették fel. Ezen kívül is számos budapesti utca és vidéki helyszín tűnik fel a kedvcsinálóban.

A magyar mozikban október 12-től látható a HHhH - Himmler agyát Heydrichnek hívják, addig még simán el lehet olvasni a film alapjául szolgáló, Laurent Binet által írt könyvet, amely itthon is megjelent.